Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei examinează, în perioada 4-6 martie, problema neexecutării deciziei CEDO în cazul şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Amintim că Marea Cameră a CEDO a pronunțat o hotărâre în acest caz la19 octombrie 2012, în care a recunoscut violarea dreptului la educaţie de către Federaţia Rusă. Curtea a decis ca reclamanţilor să li se acorde, cu titlu de prejudicii morale, 1 milion şi 20 de mii euro şi 50 de mii de euro cu titlu de costuri de reprezentare. Este vorba despre 170 de petiționari, părinți, elevi și profesori, care trebuie să primească câte 6000 de euro, a precizat, pentru Radio Chișinău, directorul executiv al Asociației „Promo-LEX”, Ion Manole.

Anterior, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat o declarație prin care a solicitat autorităților Federației Ruse să execute un plan de acțiuni sau un raport pe marginea executării acestei cauze. Cu toate acestea, presiunile administrației separatiste asupra școlilor românești din Transnistria au crescut în ultimii ani, iar Rusia nu a mai plătit nici un ban.

Sursa:Radio Chisinau