Secțiile de votare s-au deschis, de la ora 8, în peninsula Crimeea. Aproximativ un milion şi jumătate de oameni sunt aşteptaţi la urne să decidă dacă vor alipirea de Rusia sau dacă rămân alături de Ucraina. Referendumul este unul contestat de comunitatea internaţională şi de conducerea de la Kiev, care au denunţat scrutinul ca fiind unul ilegitim şi au anunţat că nu vor recunoaşte rezultatele consultării populare. În Crimeea orice adunare publică este interzisă până la ora închiderii secţiilor de votare. La Kiev, zeci de mii de persoane sunt aşteptate să participe la un mitig împotriva referendumului.

Actualizare 9:00: Premierul regiunii autonome este printre primii oficiali care şi-au exercitat dreptul de vot. Până în acest moment nu au fost semnalate nereguli.

Jurnaliștii AFP, citați de Mediafax, au observat aproximativ 20 de persoane care se pregăteau să voteze la Bahcisarai, principalul oraş al comunităţii musulmane tătare din Crimeea, ai cărei lideri au îndemnat la boicotarea scrutinului.

Locuitorii din Crimeea sunt chemaţi să decidă dacă vor unirea cu Rusia sau dacă vor să rămână în continuare parte a Ucrainei. Desfăşurarea scrutinului va fi monitorizată de observatori internaţionali, iar autorităţile au avertizat că orice încercare de tulburare a desfăşurării referendumului va fi împiedicată.

În ziua votului, orice adunare publică şi eventuale pichetări vor fi dispersate de poliţie pentru a evita orice probleme şi dificultăţi în funcţionarea secţiilor de votare.

Buletinele de vot pregătite pentru scrutin vor conţin două întrebări. Alegătorii trebuie să decidă dacă vor reunificarea cu Rusia sau dacă vor să rămână în continuare parte a Ucrainei.

Întrebările pentru referendumul din Crimeea:

– „Sunteţi pentru reunificarea Crimeei cu Rusia în calitate de subiect al Federaţiei Ruse?”

– „Sunteţi pentru revenirea Crimeei la Constituţia din 1992 şi statutul de parte a Ucrainei?”

Rezultatele preliminare ale referendumului vor fi anunţate imediat după închiderea secţiilor de votare, la ora 20.00 (ora României), iar datele finale ale consultării populare vor fi date publicităţii luni dimineaţă.

Statele occidentale care sprijină noua putere de la Kiev au avut o ultimă încercare diplomatică pentru a împiedica referendumul din Crimeea. Însă Rusia a blocat, în Consiliul de Securitate al ONU, rezoluţia care ar fi interzis votul din republica autonomă din Ucraina.

Cu câteva ore înainte de deschiderea urnelor, situaţia din Ucraina era extrem de tensionată. Încurajaţi de gestul oficialilor din republica autonomă, locuitorii din Doneţk au cerut şi ei un referendum asemănător celui din Crimeea. Peste cinci mii de oameni au manifestat la Doneţk, lângă statuia lui Lenin, şi au cerut organizarea unui referendum ca să ducă la alipirea acestei regiuni din estul Ucrainei la Rusia. Demonstraţia a avut loc la două zile de la confruntările violente dintre susţinătorii şi adversarii Moscovei din acest oraş, atunci când au murit doi oameni.

Regiunea Crimeei a făcut parte din Rusia până în 1954, când a fost cedată Ucrainei de liderul sovietic Nikita Hrușciov. Mulți dintre localnici (peste 60%) sunt etnici ruși care ar prefera să fie guvernați de Moscova, nu de Kiev.

în Crimeea se află și Flota rusă la Marea Neagră, dar Rusia a semnat, pe de altă parte, acorduri prin care și-a luat angajamentul că va respecta integritatea teritorială a Ucrainei.

Cifrele referendumului din Crimeea

Constituţia din 1992, adoptată după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991 dar abolită rapid, prevede un statut independent în cadrul republicii Ucraina.

-Locuitorii din Crimeea vor trebui să aleagă duminică între alipirea regiunii lor la Rusia şi revenirea la o autonomie extinsă – o independenţă de facto – de care se bucurau în conformitate cu fosta Constituţie din 1992.

-Menţinerea status quo-ului în cadrul Ucrainei nu este luată în considerare.

-Nicio campanie publică nu este organizată în favoarea respingerii referendumului.

-Liderii comunităţii tătare, care reprezintă între 12 şi 15 la sută din populaţia peninsulei, au făcut apel la boicotarea acestuia, în timp ce susţinătorii rămânerii Crimeei în cadrul Ucrainei, care sunt deseori ameninţaţi sau intimidaţi, păstrează discreţia.

-Vicepremierul Rustam Temirgaliev a afirmat că peste 1.200 de birouri de vot vor fi deschise în regiune de la ora 08.00 (08.00 ora României) şi până la ora 20.00 (20.00 ora României).

-Aproximativ 1,5 milioane de persoane sunt înregistrate pe listele electorale care datează din 2012.

-Rezultatul va fi validat în cazul în care rata de participare va fi de peste 50 la sută.

-Rezultatele definitive ale votului, care începe la ora locală 8.00 (8.00, ora României), urmează să fie anunţate luni dimineaţa.

-623 de jurnalişti de la 129 de instituţii media au fost acreditaţi pentru a relata despre referendum, monitorizat de 135 de observatori străini, veniţi din 23 de ţări. Aceşti observatori vor fi recunoscuţi cu ajutorul unui ecuson roşu, iar cei locali cu ajutorul unui ecuson albastru.

-Angajaţii unui institut de sondare a opiniei publice care vor anunţa rezultatele unei anchete la ieşirea de la urne vor purta, în schimb, o şapcă albă inscripţionată cu mesajul „Crimeea-Vot-Primăvară”.

-Acelaşi Institut de Cercetare Sociologică şi Politică din Republica Crimeea a publicat săptămâna aceasta un sondaj care preconizează că 77% dintre votanţi se vor pronunţa pentru alipirea la Rusia. -Aproximativ 1,5 milioane de buletine de vot au fost imprimate, corespunzând populaţiei de vârstă adultă, plus unu la sută.

-Bugetul alocat consultării, acoperit integral din fondurile regiunii, se ridică la suma de 16 milioane de grivne, adică aproximativ 1,3 milioane de euro.

Etnii:

ucraineni de origine rusă – peste 60%

ucraineni – aproximativ 25%

tătari musulmani – între 12% și 15%

Sursa: DG24