Sau ploii, să nu mai cadă? Din păcate, cam aceasta este situaţia şi la noi. Sunt convins că o parte dintre noi am privit cu revoltă şi dezgust imaginile de ieri, în care nişte descreieraţi atacau forţele de ordine şi cereau în gura mare destrămarea României.

Am fost surprins să văd cum jandarmii le permiteau sa fluture bâte, să le rupă echipamentul, să îi înjure, şi câte şi mai câte. În acelaşi timp, mai am vii în faţa ochilor imaginile de la Pungeşti, unde aceiaşi jandarmi nu aveau nicio reţinere în a lovi ţărani neînarmaţi. Îmi aduc aminte de felul în care erau controlate maşinile şi participanţii de la marşurile Noii Drepte. Să mai spunem ceva, despre galerii? Toţi românii, atunci când participă la o manifestaţie, sunt verificaţi la sânge, nu se permit bâte sau alte obiecte potenţial periculoase. La Pungeşti oamenii au fost bătuţi şi luaţi pe sus fără să se fi atins de uniforma unui jandarm.

Dar aici vorbim de măsuri diferite!

Nu sunt foarte supărat pe „secui”. Ei fac, ce ştiu să facă: sunt agresivi, urlă ca descreieraţii, se comportă ca nişte sălbatici. Atâta îi duce capul, atâta pot. Dacă m-aş supăra pe ei, ar trebui să mă supăr şi pe vânt, când bate sau pe ploaie, când cade. Sunt anumite lucruri şi entităţi, cu care nu ai cum să comunici raţional, din simplul motiv, că aceste canale nu există.

Sunt însă foarte supărat pe autorităţile noastre, pentru că aplică două unităţi de măsură. Pe de o parte, românii, care intră pe un stadion din România sunt verificaţi, li se iau până şi fisele, li se interzice scandarea numelui ţării în care se află.

Pe de altă parte, nişte bezmetici, pot să agreseze forţele de ordine, pot să îi lovească pe jandarmi, să strige nestingheriţi în favoarea destrămării României, iar autorităţile nu consideră că este o provocare.

Ce uită autorităţile noastre, este că şi ele se supun unui Cod Penal. Neglijenţa în serviciu se sancţionează. Aşa că, în următoarea perioadă de timp, voi urmări îndeaproape fenomenul, voi solicita reacţii ale Jandarmeriei şi Poliţiei Române cu privire la identificarea agresorilor (care se fac vinovaţi de ultraj), voi solicita informaţii cu privire la începerea urmăririi penale împotriva acestora, iar în cazul în care vor încerca să treacă şi acest atac împotriva statului sub tăcere, voi depune cu siguranţă plângeri împotriva responsabililor de acolo.

Vă încurajez să faceţi acelaşi lucru! Suntem cu toţii cetăţeni, şi avem drepturi, pentru care plătim lunar impozite. A venit momentul să ne cerem drepturile! Unul dintre drepturi este cel la informare, aşa că, vă rog să îl exercitaţi. Al doilea este dreptul la justiţie. Faceţi uz de el!

Prea s-au obişnuit lichelele (cu uniformă şi fără) să facă numai ce vor şi să creadă că legea este un set de linii orientative, nu de obligaţii absolute.

Ca urmare a evenimentelor de ieri, eu ca român, vreau să văd una din două situaţii: ori pe derbedeii respectivi puşi sub acuzare, ori pe şefii Poliţiei şi Jandarmeriei cercetaţi pentru neglijenţă, şi puşi în boxa acuzaţilor alături de primii numiţi!

Remus Rădoiu