Câţiva naţionalişti francezi au protestat în Paris, în apropierea Turnului Eiffel, cerând eliberarea imediată a fostului lider al Partidului Radical din Serbia, judecat pentru “crime de război” de Tribunalul de la Haga. Manifestanţii au lipit în prealabil afişe de solidaritate cu naţionaliştii sârbi.

236

În timpul protestului au fost fluturate drapele sârbeşti şi ruseşti, fiind afişat şi un mesaj cu textul “Libertate pentru Seselj”. Deasemenea au fost arse steagurile Uniunii Europene şi Statelor Unite ale Americii.

320

Liderul Partidului Radical, Vojislav Seselj este acuzat de crime împotriva umanităţii şi crime de război pentru că a contribuit la recrutarea de miliţii paramilitare şi pentru că “a incitat la ură” prin discursurile sale din timpul războaielor din fosta Iugoslavie. Procesul acestuia, în prezent încarcerat la Haga, a început în 2006 iar politicianul sârb a negat toate acuzaţiile. Acesta a fost nevoit să facă greva foamei, deşi are probleme cardiace, pentru a convinge tribunalul să-i permită să se apere singur. A mai fost condamnat pentru sfidarea curţii şi pentru publicarea numelor unor martori ai acuzării, integraţi teoretic într-un program de protecţie a identităţii.

 

Vojislav Seselj s-a născut la Sarajevo, Bosnia, în 1954. Este politician, avocat, scriitor şi dizident anticomunist. A fost fondatorul şi liderul Partidului Radical şi vicepreşedinte al Serbiei între 1998 şi 2000. În 2003 s-a predat voluntar Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, aflându-se după gratii de 11 ani.

La alegerile de la sfârşitul săptămânii trecute Partidul Radical a obţinut doar 2 la sută, nereuşind să intre în Parlamentul din Belgrad, de unde este absent din 2012.

Sursa: FrontPress.ro