1. Statele Unite au condamnat vineri cenzurarea „fără precedent” a presei din Rusia, care se reflectă, în special, prin blocarea site-urilor de Internet ale opoziţiei şi interzicerea surselor alternative de informare pe tema crizei din Ucraina.

„Statele Unite sunt profund tulburate de îngustarea bruscă a spaţiului alocat presei independente şi libere din Rusia”, a declarat Marie Harf, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

„În cursul anului care s-a scurs, Guvernul rus a aprobat o serie de legi care instaurează o cenzură şi restricţii fără precedent în presă şi publicaţiile pe Internet”, a adăugat ea.

Marie Harf a evocat demiterea Galinei Timcenko, redactorul-şef al celui mai vechi şi citit site de ştiri din Rusia, Lenta.ru. Aceasta din urmă a fost demisă pentru „difuzarea unor documente cu caracter extremist”. Mai exact, site-ul Lenta.ru a difuzat un interviu cu un membru al Pravîi Sektor (Sectorul de Dreapta), o mişcare radicală şi naţionalistă ucraineană care s-a aflat în prima linie în timpul ciocnirilor din Kiev.

De asemenea, autorităţile ruse au blocat accesul la blogul opozantului Aleksei Navalnîi şi la alte trei site-uri critice la adresa Kremlinului.

„Aceste demersuri cenzurează diversitatea de opinii, restrâng spaţiul pentru dezbateri independente şi favorizează propagarea unor versiuni de fapte fabricate de guvern şi care sunt în mod clar false”, a apreciat Harf.

Potrivit unor experţi, criza ucraineană şi schimbarea puterii la Kiev, prezentate în presa oficială rusă ca o lovitură de stat extremistă sprijinită de occidentali pentru interese geopolitice, au declanşat acest nou demers de cenzurare a presei libere.

Într-un peisaj mediatic dominat de Kremlin, Internetul este unul dintre ultimele mijloace de informare pertinentă a publicului şi de exprimare pentru opozanţi.

Harf a oferit asigurări că Washingtonul susţine dreptul la libertatea de exprimare şi a subliniat că acesta este prevăzut şi în Constituţia rusă.

Sursa: Mediafax