Stimaţi tineri TSD,

Am constatat cu surprindere că în ultimii doi ani aţi fost probabil atât ocupaţi cu urmărirea ţelurilor personale de înavuţire cot la cot cu colegii de coaliţie, încât nu aţi avut timp să priviţi în jur pentru a constata ceea ce se construieşte zi de zi în oraşul nostru.

Nu aţi avut timp nici să vă familiarizaţi cu regulile respectării procedurilor legale din România – un stat european de drept, în care legea trebuie respectată cu orice preţ, chiar dacă acest lucru face ca ritmul de îndeplinire a proiectelor să fie mai redus decât ne-ar plăcea tuturor. În acest fel nu aţi aflat că într-un stat de drept lucrurile se organizează şi se planifică, şi cum probabil nu aţi muncit niciodată pentru a vă obţine pâinea, încă nu ştiţi că să vorbeşti e mult mai uşor decât să faci.

„Municipiul Cluj-Napoca a fost nominalizat de către Autoritatea de Management POR, în urma evaluării Programului Operaţional Regional, ca şi exemplu de bune practici la categoria Poli de Creştere, datorită portofoliului de proiecte finanţate şi a impactului acestora în dezvoltarea oraşului. Astfel, în ceea ce priveşte proiectele finanţate din fonduri europene nerambursabile, până în acest moment valoarea totală a contractelor de finanţare semnate este de peste 589 de milioane de lei, iar valoarea proiectelor aflate în diverse stadii de evaluare în vederea contractării este de peste 181 de milioane de lei” a declarat Ovidiu CÎMPEAN, preşedintele TDL Cluj-Napoca.

Legat de reabilitarea termică suntem primul oraş din România la numărul de proiecte depuse şi primul oraş care începe reabilitarea efectivă din fonduri europene. Ştiţi, acele fonduri pentru care trebuie să scrii proiectele astăzi, să aştepţi cateva luni sau chiar un an sau până se aprobă finanţarea, să faci achiziţia publică şi apoi implementarea propriu-zisă.

Cluj-Napoca este unul dintre puţinele oraşe din Europa în care tinerii alături de vârstnici şi de persoanele aflate în dificultate socială au acces gratuit la transportul în comun, pentru a-şi creşte şansele de integrare şi dezvoltare.

Proiectele importante – precum Centrul Cultural Transilvania – sunt investiţii unice în România postdecembriestă şi implementarea lor, chiar dacă laborioasă, este vital să se realizeze impecabil. De asemenea, o administraţie responsabilă îşi maximizează accesarea finanţărilor din toate sursele diponibile, în cazul Filarmonicii nu se pune problema că nu se pot aloca fondurile de la bugetul local, este pur şi simplu mai inteligent să atragi anumite finanţări pe care numai acest tip de proiect le poate obţine.

Linia de tramvai a fost reabilitată, transportul în comun a fost extins în zona metropolitană, urmează să se achiţioneze 50 de noi autobuze, Parcul Central a fost reabilitat, am semnat contractul de modernizare şi echipare a ambulatoriului din cadrul spitalului Clinic Municpal Cluj-Napoca în valoare de peste 31 de milioane de lei. Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative, Sala Polivalenta, sistemul de ticketing şi alte proiecte sunt în grafic. Valoarea finanţărilor nerambursabile alocate din bugetul local organizaţiilor care activează în sectorul cultural a ajuns la 1 milion de euro şi s-a dublat faţă de 2012. Toate acestea se datorează în primul rând implicării directe a primarului Emil Boc.

Singura explicaţie pentru că nu vedeţi realităţile oraşului nostru este aceea că sunteţi politicieni de weekend. Probabil că voi locuiţi în Teleormanul şefului vostru Dragnea, unde şomajul este de 10,42%, cel mai mare din ţară, şi veniţi la Cluj doar în weekend. Vă reamintim că, de când şefii voştri au preluat guvernarea, în România numărul şomerilor a crescut cu peste 100.000. Din fericire pentru oraşul nostru, oamenii activi, clujeni care chiar muncesc zi de zi în acest oraş, văd lucrurile care se fac, văd evoluţia şi simt că acest loc este ideal pentru a se dezvolta şi trăi. La fel se întâmplă şi cu investitorii clujeni şi străini, care, cu discreţie şi perseverenţă, alături de administraţia locală, elaborează strategii şi proiectează viitorul Clujului, considerat unul dintre cele mai dinamice locuri din Europa. Conform unui studiu Eurostat, 96% dintre clujeni sunt mulţumiţi să trăiască în oraşul lor, la fel ca şi locuitorii din Amsterdam, Graz, Leipzig sau München.

Înţelegem că nu aveţi timp pentru a vedea toate aceste lucruri, înţelegem că atunci când aţi intrat în politică aţi făcut-o pentru beneficii proprii, rapide şi facile, însă şi voi trebuie să înţelegeţi că în lumea reală trebuie să munceşti zi de zi pentru a avea rezultate, treaba nu se face singură şi lucrurile nu se întâmplă peste noapte.

„Din păcate, dragi colegi socialişti, chiar dacă atacurile pe care le lansaţi sunt ridicole şi sunt păcăleli la adresa clujenilor, vă reamintim că anul acesta 1 aprilie nu este o păcăleală. Chiar se majorează preţurile! Iar clujenii ştiu că pentru asta trebuie să mulţumească guvernului Ponta”, a mai declarat Ovidiu Cîmpean, preşedintele TDL Cluj-Napoca.

Biroul de presă al TDL Cluj-Napoca