La mijlocul lunii martie, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Cluj au organizat un pelerinaj pentru tineri la mănăstirile din judeţul Bistriţa-Năsăud. În pelerinajul de două zile au participat 50 de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 de ani, din diverse grupuri parohiale.

La pelerinajul organizat la mănăstirile din judeţul Bistriţa-Năsăud, au participat tineri de la parohiile clujene „Adormirea Maicii Domnului“, „Buna Vestire“, „Sfântul Alexandru“, Biserica studenţilor, Parohia Someşu Rece şi alţi tineri dornici de trăire duhovnicească. Grupul de pelerini a fost îndrumat de părintele Dan Hognogi, parohul de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Mănăştur, şi Radu Copil, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Creştini Ortodocşi Cluj.

Primul popas s-a făcut la Mănăstirea „Izvorul Tămăduirii“ din comuna Salva, unde tinerii s-au închinat şi au adus ca prinos cântare de laudă lui Dumnezeu. La acest lăcaş, tinerii au avut posibilitatea de a se întâlni cu Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, şi cu Ioan Dâmbu, protopopul de Năsăud.

La Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ de la Rebra-Parva, tinerii au fost primiţi cu drag la masă, au fost cazaţi, iar de la ora 22:00, au participat la slujba Sfântului Maslu. La ceas de noapte, Alexandru Vidican, protopopul Bistriţei, a adresat un cuvânt de învăţătură pelerinilor care au umplut biserica mănăstirii.

Dimineaţa, tinerii s-au bucurat de convorbirea cu părintele stareţ Chiril Zăgrean, care le-a povestit acestora despre tainele sufletului şi necesitatea curăţirii vieţii prin pocăinţă, oferind răspunsuri pline de înţelepciune la întrebările acestora.

A doua zi de pelerinaj

În cea de a doua zi de pelerinaj, prima mănăstire vizitată a fost „Buna Vestire“ de la Cormaia, unde tinerii au ajuns după parcurgerea pe jos a unui kilometru, bucurându-se de un peisaj minunat şi vreme primăvăratică. Mersul pe jos a fost o pregătire mobilizatoare pentru „Pelerinajul Tinerilor pe Jos de la Iclod la Mănăstirea Nicula“, ediţia a IV-a, pe care Asociaţia îl va organiza pe 5 aprilie 2014.

Aici, grupul de pelerini a participat la sfârşitul Sfintei Liturghii şi a primit un scurt cuvânt de învăţătură de la părintele Nicodim Sângiorzan, duhovnicul mănăstirii. Tinerii au fost ospătaţi, apoi, de către maici, cu ceai şi gogoşi.

Pelerinajul a continuat cu vizitarea Mănăstirii Strâmba, unde grupul a fost primit de către părintele Paisie, care a vorbit despre viaţa şi minunile Sfântului Ierarh Spiridon, ocrotitorul mănăstirii. Tinerii au avut, apoi, bucuria de a se închina la papucul sfântului adus din insula Corfu, Grecia.

Cel de-al treilea popas a fost Mănăstirea „Sfântul Ilie Tesviteanul“ de la Nuşeni. Stareţul Paisie Iloaie a ţinut un bogat cuvânt de învăţătură despre gândurile omului şi urmările acestora, numindu-i pe tineri „generaţia de aur a lui Dumnezeu“.

În trapeza mănăstirii, în jurul unei gustări, părintele Paisie a continuat să ofere tinerilor răspunsuri lămuritoare la nedumeririle lor.

Încărcaţi duhovniceşte, pelerinii au pornit apoi spre Mănăstirea „Sfântul Evanghelist Luca“ de la Dobric. Stareţa Veronica a vorbit tinerilor despre istoricul mănăstirii şi greutăţile pe care le-au întâmpinat de-a lungul timpului. Tot aici s-au închinat şi la biserica de lemn a mănăstirii, construită într-un timp record.

Fiecare mănăstire vizitată a lăsat în sufletele tinerilor o amintire unică şi plină de lumină. Cântările religioase care s-au cântat în fiecare biserică în timp ce aceştia se închinau, informaţiile istorice, geografice şi religioase prezentate de părintele Dan Hognogi, care a condus grupul, participarea la Taina Sfântului Maslu în ceas de noapte, convorbirile cu stareţii şi duhovnicii, întâlnirea cu PS Vasile Someşanul şi cu cei doi protopopi, cărţile primite în dar la concursul de cunoştinţe religioase, atmosfera veselă şi prietenească în cadrul grupului, au făcut ca acest prim pelerinaj al Asociaţiei Tinerilor Creştini Ortodocşi Cluj să fie unul memorabil şi de suflet folositor.

„A fost ca o gură de aer“

Tinerii participanţi la acest pelerinaj s-au declarat foarte impresionaţi de experienţa trăită. În continuare prezentăm unele dintre impresiile pelerinilor.

„Mi-a plăcut foarte mult acest pelerinaj. Toată lumea a socializat, s-au spus multe lucruri duhovniceşti, dar şi de zi cu zi, iar mănăstirile au fost foarte frumoase. Sper să mai organizaţi multe, multe pelerinaje de acest fel“.

„Acest pelerinaj a fost deosebit pentru mine, m-a emoţionat profund, iar de la unele mănăstiri am plecat cu ochii în lacrimi. Mă bucur că am avut ocazia să cunosc oameni deosebiţi, care într-adevăr m-au marcat sufleteşte“.

„Abundenţa experienţelor duhovniceşti îmi va influenţa pe mai departe modul în care îmi iau deciziile în viaţă. Vă mulţumesc că m-aţi primit şi pe mine în această aventură memorabilă“.

„A fost un pelerinaj înălţător, alături de oameni frumoşi“.

„A fost printre cele mai frumoase pelerinaje la care am participat. Părinţii care ne-au vorbit sunt minunaţi“. „A fost foarte frumos, a fost primul meu pelerinaj. M-a surprins organizarea şi unitatea grupului; chiar nu mă aşteptam“.

„Oamenii frumoşi cu care am călătorit, locurile minunate pe care le-am vizitat, atmosfera călduroasă, au contribuit la realizarea unui pelerinaj cu multe bucurii sufleteşti“.

„A fost foarte frumos, sunt plăcut impresionat, fiind primul meu pelerinaj. Sunt mândru că am participat deoarece mă întorc plin de energie duhovnicească şi mă simt mai aproape de Dumnezeu“.

„A fost un pelerinaj cu folos duhovnicesc, mi-au plăcut momentele când cântam. Mesajul părintelui Paisie şi şederea la Mănăstirea Rebra-Parva au fost două momente impresionante pentru mine“.

„Pelerinajul acesta, primul pentru mine, mi-a plăcut foarte mult. Vin din acest pelerinaj cu o linişte sufletească de nedescris“.

„Frământările sufletului meu au primit răspuns, căci cuvintele părinţilor mi-au folosit ca şi un medicament“.

„Am primit răspunsuri, putere şi mi-am uşurat sufletul în urma acestui pelerinaj“.

„Pelerinajul acesta a fost ca o pauză revigorantă, şi-a pus amprenta asupra stării mele sufleteşti. Parcă acum lumea e mai colorată. Multă armonie am simţit şi un duh de frăţie între noi toţi“.

„Mulţumesc din suflet pentru acest pelerinaj, a fost ca o gură de aer. De mult timp îmi doream să găsesc un grup cu care să împărtăşesc iubirea de Dumnezeu“.

„Am avut multe rătăciri de-a lungul vieţii, dar în ultima vreme m-am apropiat mult de biserică, iar acest pelerinaj mi-a întărit convingerea că fără Dumnezeu viaţa nu are sens“. (Victor Măruţoiu)

Sursa: Ziarul Lumina