Reporterii NapocaNews se aflau la plimbare în miez de noapte, în centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca, dornici să trăiască cât mai autentic primele clipe ale unei zile marcante pentru oraş, ediţia 2014 a marşului memorial „Avram Iancu”. În acest periplu, jurnaliştii s-au întâlnit cu avocatul Tudor Ionescu, liderul Noii Drepte (mişcarea organizatoare a evenimentului), care a acceptat amabil să răspundă unor întrebări deşi tocmai sosise din Bucureşti.

NapocaNews: O să vă reţinem puţin timp. Ce le transmiteţi românilor cu prilejul manifestărilor omagiale dedicate Crăişorului munţilor?

Tudor Ionescu: Toţi românii să ni se alăture, de 15 martie, cu prilejul marşului memorial „Avram Iancu” pentru apărarea demnităţii şi a onoarei României. Asemenea manifestaţii vor avea loc în mai multe oraşe din ţară.

NapocaNews: Ce părere aveţi despre interzicerea oficială a unor membri aparţinând unor organizaţii extremiste ungureşti?

Tudor Ionescu: Aşteptăm şi scoaterea UDMR în afara legii. Consider că ne aflăm în faţa unei măsuri tardive; ar fi trebuit să fie luată în urmă cu cel puţin 5 ani de activitate Jobbik. Curtea de Apel Bucureşti se va pronunţa abia luni în cauza lor, deci mâine au voie să participe la manifestaţiile de 15 martie şi să acţioneze provocator la adresa românilor din Arad, Harghita, Oradea, Covasna ş.a.m.d. iar până când Curtea de Apel se va pronunţa, ei deja vor fi acasă, în Ungaria, cu misiunea îndeplinită. Recomand să nu uităm că înainte de extremiştii de la Jobbik se află UDMR-ul, care de 24 de ani au făcut mult mai multe manifestaţii antistatale decât Jobbik.

NapocaNews: Consideraţi că este o coincidenţă faptul că manifestările extremiste ungureşti de la Târgu-Mureş, de luni, marcate de violenţe fără precedent, au loc pe fondul cooptării la guvernare a UDMR-ului?

Tudor Ionescu: Ceea ce s-a întâmplat la Târgu Mureş este în mod clar o consecinţă a pactului de guvernare îngheiat între PSD, PC, UNPR şi UDMR. Astfel şi-au permis lideri de seamă ai UDMR-ului, chiar vicepreşedinţi, să participe la acţiunea de la Târgu Mureş în semn de susţinere. Dar nu sunt de condamnat doar PSD, PC, UNPR pentru ce au ajuns să facă extremiştii unguri în România. Toate partidele politice au guvernat în democraţie alături de UDMR, cedând rând după rând şantajului mizerabil al UDMR în schimbul consolidării unei majorităţi politice care să le permită să jefuiască ţara.