Horaţiu Muresan (25 de ani) a coborât, în urmă cu câteva zile, în apa rece ca gheaţa a râului Someş, în localitatea Mănăstirea, pentru a salva un câine care încerca cu disperare să sară pe mal. Isprava tânărului a fost filmată, iar imaginile au fost văzute de aproape două milioane de persoane pe YouTube şi au fost preluate de publicaţii precum Huffington Post şi Dailymail.

Îl cheama Horaţiu Mureşan, are 25 de ani şi locuieşte în localitatea Mănăstirea, judeţul Cluj, nu departe de barajul de pe râul Someş, unde au fost filmate imaginile care aveau să facă înconjurul lumii. „În ziua cand s-a întamplat totul, inainte de a merge la serviciu, a mers la pescuit pe Someşul Mic. A auzit lătrăturile disperate ale unui caine si s-a indreptat spre baraj pentru a vedea despre ce este vorba. Cativa pescari incercau sa ademeneasca animalul pana la mal, dar din cauza curentilor produsi de baraj, cainele nu putea inota inspre uscat.

Cei care se mai aflau acolo au vrut sa sune la 112, dar Horatiu a stiut ca nu mai e timp de pierdut si a coborat de pe baraj, in mijlocul Somesului, pe o bucata de beton. A reusit sa ademeneasca patrupedul pana acolo, dupa care si-a aruncat incaltamintea la mal, unui alt pescar, a luat cainele de dupa gat si a traversat Somesul Mic printr-o zona unde ştia că apa nu este mare. Acesta spune ca a facut exact ce trebuia sa faca oricare dintre noi, si in momentul acela nu s-a gandit la ce poate păţi daca coboara in apa. A stiut doar ca trebuie sa duca animalul la mal”, relatează dejeanul.ro.
Ce spune Horaţiu Mureşan

Imaginile cu tanarul de 25 de ani care a salvat de la inec o catelusa in localitatea Manastirea, au facut inconjurul lumii. In doar 5 zile, videoul postat de Dejeanul.ro a adunat 1,8 milioane de vizualizari pe YouTube si a fost preluat de televiziuni internationale şi de publicaţii precum Huffington Post şi în Dailymail. Horaţiu Mureşan a povestit întreaga aventură pentru Dejeanul.ro. Nu se astepta nici ca operatiunea de salvare sa devina viral pe internet si oamenii sa fie impresionati asa de mult de gestul sau. Horatiu a povestit ca animalul nu are stapan, dar se plimba zilnic prin zona barajului de la Manastirea, primind mancare de la pescari. Acesta a mai spus ca mai mult ca sigur cainele a fost aruncat de cineva in apa, neavand cum sa ajunga singur, deoarece in acea zona, digul barajului este unul foarte inalt.

Vezi în clipul de mai jos ce spune Horaţiu Mureşan. Huffington Post: „Câinii sunt şi ei oameni”

Articolul din Huffington Post care relatează despre isprava clujeanului – „ Rescued Dog Shows Gratitude After It’s Pulled From Icy Canal (Câine salvat îşi arată recunoştinţa după ce a fost scos din râul rece ca gheţa) se concentrează pe reacţia câinelui după ce a fost salvat. „După ce câinele a fost eliberat pare că acţionează aproape uman şi îşi arată recunoştinţa faţă de salvatori”, se arată în articol. Jurnaliştii citează lucrarea unui profesor care a ajuns, după doi ani de cercetare, la concluzia: „Câinii sunt şi ei oameni”. „Un studiu mai recent arată că în creier câinii procesează vocile şi emoţiile exact ca oamenii”, se mai arată în articol.

Dayli Mail: filmarea a fost văzută de peste un milion de persoane

Publicaţia Dailymail.co.uk relatează despre operaţiune de salvare în articolul „Thank you so much for saving me! Terrified pup trapped in icy river shows his boundless gratitude to man who came to his rescue” (Mulţumesc mult că m-ai salvat! Un căţeluş speriat, prins în apele reci ale unui râu, îşi arată recunoştinţa fără limite faţă de bărbatul care l-a salvat). „Un căţeluş prins în apele reci ca gheaţa ale unui canal din România arată adevăratul înţeles al recunoştinţei canine faţă de salvatorii lui”, scriu jurnaliştii englezi. Ei remarcă faptul că filmarea salvării a ajuns viral, ajungând în doar trei zile să aibă mai mult de un milion de vizualizări.

Remus Florescu, Sursa: Adevarul