A 10-a ediție a Zilelor Artei Bizantine s-a desfășurat la Cluj-Napoca în intervalul 10-11 martie 2014.Evenimentul a debutat în seara zilei de 10 martie cu vernisajul unei expoziții a Grupului ”Sf. Ioan Damaschin” pe tema Concepte în arta bizantină. Prezent la eveniment, ÎPS Părinte Andrei le-a adresat participanților un cuvânt despre importanța artei bizantine în spațiul sacru: “Pentru omul religios lipsa de omogenitate spațială se reflectă în experiența unei opoziții între spațiul sacru, singurul care este real, care există cu adevărat, și restul spațiului, adică, întinderea amorfă care ne înconjoară. Noi ne rugăm lui Dumnezeu ca acest spațiu amorf să nu ne copleșească, ci spațiul sacru să-și reverse influența lui asupra vieții noastre”.

În cadrul manifestării teologul Radu Preda a susținut de asemenea o prelegere despre arta bizantină, făcând referire în special la modul în care contemporaneitatea percepe această artă liturgică.

Spre final, cei prezenți au asistat la un concert de muzică bizantină susținut de grupurile „Sf. Ioan Damaschin” și ”Deisis”.

Marți, în a doua zi a manifestării, clujenii au putut asista la o dezbatere pe tema: Cât de bizantini mai suntem? ce a avut loc la Muzeul Etnografic, cu începere de la ora 16:00. La masa rotundă au luat parte teologul Radu Preda, sociologul Simion Pop și arhitectul Călin Chifăr.

Alexandra Andereș; Sursa:Radio Renasterea