Forţele aeriene americane şi române vor participa, în perioada 10-17 aprilie, la exerciţiul „Dacian Viper 2014” cu avioane F-16 la Câmpia Turzii, a anunțat Ambasada SUA.

Potrivit Ambasadei, şase avioane F-16 ale Escadrilei 31 Vânătoare de la Baza Aeriană Aviano, din Italia, vor participa la exerciţiu.

„Exerciţiul a fost planificat anterior evenimentelor actuale din Ucraina”, susține ambasada americană.

Conform sursei citate, scopul exerciţiului este creşterea interoperabilităţii şi a nivelului de pregătire pentru operaţiuni aeriene combinate, inclusiv aer-aer, aer-sol şi pregătire pentru controlori de trafic aerian pentru operaţiuni tactice întrunite.

Ambasada mai susține că exerciţiul este cea mai recentă ilustrare a înaltului nivel de cooperare militară existentă între cele două ţări şi reflectă forţa parteneriatului nostru cu România.

Anterior anunțului Ambasadei SUA, ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat duminică seara că mai multe avioane americane F-16 vor veni în România pentru a participa la exerciţii în spaţiul aerian românesc şi vor rămâne o perioadă destul de lungă.

Totodată, acesta a precizat că, pe lângă aceste acţiuni „imediate şi pe termen scurt”, Bucureştiul are şi „alte solicitări şi vizavi de partenerul american şi vizavi de NATO” privind „dislocarea unor escadrile în România până când, în 2017, va deveni operaţională escadrila noastră de F-16”.

Conform unui comunicat MApN remis agenţiei Mediafax marți, peste 200 de militari români, piloţi şi personal tehnic, cu aeronave MiG-21 LanceR de la Baza 71 Aeriană şi aproximativ 250 de militari ai Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, cu aeronave F-16, participă la exerciţiul bilateral româno-american „Dacian Viper2014”, care se va desfăşura pe aerodromul militar de la Câmpia Turzii.

MApN precizează că exerciţiul are ca obiectiv principal ridicarea nivelului de pregătire prin instruirea într-un mediu multinaţional, dezvoltarea cooperării şi îmbunătăţirea interoperabilităţii dintre armatele unor ţări membre ale NATO, precum şi exersarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor în comun cu partenerul american.

Cotidianul.ro