CFR Cluj este singurul club care n-a depus vreun document până la 31 martie din cauza datoriilor pe care ardelenii le aveau faţă de jucători, însă ajutorul primit din partea acţionarului Ştefan Gadola le permite „ceferiştilor” să completeze dosarul de licenţă. UEFA n-a dat încă vreun răspuns la cererea cluburilor din Liga.

Totuşi, în urmă cu doi ani, FRF a mai propus forului din Nyon să schimbe data limită de depunere a dosarelor, pentru 31 mai. A fost refuzată însă
Ziua de 31 martie este una critică pentru majoritatea cluburilor din Liga I pentru că trebuie să facă dovada plăţilor tuturor datoriilor clubului înregistrate până la data de 31 decembrie a fiecărui an. Ultimii ani au fost tot mai dificili pentru formaţiile româneşti, în special atunci când a venit vorba de restanţe financiare. Iar începutul lui 2014 dovedeşte faptul că în Liga I, în acest moment, sunt prea puţine echipe care îşi mai permit să îndeplinească cu uşurinţă criteriile impuse de LPF pentru obţinerea licenţei sportive.

CFR-ul depune abia azi

Astăzi este termenul limită pentru depunerea dosarelor de licenţiere, iar cluburile din Liga I au făcut eforturi mari pentru a acoperi datoriile rămase din anul recent încheiat. FC Vaslui şi CFR Cluj sunt echipele care se confruntă cu cele mai mari probleme de acest gen, clujenii fiind, din informaţiile ProSport, singurii care, până astăzi, n-au depus vreun document pentru dosar, deşi termenul lor a fost 20 martie.

Ardelenii nu s-au putut prezenta la LPF din cauza salariilor neplătite către propriii jucători, dar şi a datoriilor faţă de foşti jucători, impresari, terţi. Totuşi, graţie ajutorului primit de la Ştefan Gadola, unul dintre acţionarii echipei care a achitat suma necesară stingerii datoriilor, clujenii vor putea depune astăzi întreg dosarul pentru a obţine licenţa pentru următorul sezon.

UEFA promovează fair-play-ul financiar

Problema cea mai arzătoare este, însă, răspunsul pe care UEFA trebuie să îl dea în legătură cu solicitarea Federaţiei Române de Fotbal de a suspenda licenţa şi de a modifica unele articole din ROAF tocmai pentru a facilita implementarea acestei metode. Forul de la Nyon n-a dat până acum vreun răspuns solicitării trimise de FRF încă de pe 19 martie, ceea ce-i face pe şefii din fotbalul românesc să se gândească serios la un refuz.

Cazul s-ar putea asemăna cu cel din urmă cu doi ani. Liga Profesionistă de Fotbal a încercat în 2012 să vină în sprijinul cluburilor şi, prin intermediul FRF, a solicitat forului superior o modificare a datei limită de introducere a dosarelor de licenţiere. Astfel, FRF a cerut atunci ca formaţiile din România să depună dosarele pe 31 mai, în loc de 31 martie. UEFA a refuzat atunci categoric solicitarea României motivând că, din moment ce toate ţările afiliate UEFA respectă acest termen, nu se poate face o concesie special pentru fotbalul românesc şi că se doreşte promovarea fair-play-ului financiar.

Prezent aseară pe „Ilie Oană” la partida dintre Petrolul şi Dinamo, preşedintele FRF a declarat pentru ProSport că momentan n-a sosit răspunsul din partea UEFA legat de suspendarea licenţei: „N-am primit încă un răspuns de la UEFA. În legătură cu echipele care au depus dosarele de licenţiere, n-am niciun răspuns clar, dar mâine dimineaţă (n.r: azi) mă voi interesa asupra situaţiei lor.”

Sursa: Pro Sport