Vicepreşedintele Băncii Mondiale: România trebuie să aibă creştere economică de 5-6% pentru a ajunge la nivelul de trai din Europa Banca Mondială a îmbunătăţit prognoza de creştere a economiei româneşti pentru acest an la 2,5%.

Analiştii financiari au din ce în ce mai puţină încredere în economie

Din lipsă de bani şi stimulente, construcţiile au scăzut la 8% din PIB. „Într-o ţară normală, cu economie sănătoasă, contribuţia este de 12-15%“
Zece judeţe din România au 70% din business şi 80% din angajaţii din companii. Jumătate din ţară este „corigentă“ la economie.

România trebuie să stimuleze creşterea economică până la rate de 5-6% pentru a ajunge la nivelul de trai existent la nivel european, iar în perioada următoare este necesară continuarea reformelor structurale concomitent cu menţinerea prudenţei la nivelul politicilor fiscale şi monetare, crede Laura Tuck, vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Eu­ro­pa şi Asia Centrală.

„România a realizat progrese excelente, refăcând stabilitatea macroeconomică. Situaţia este impresionantă comparativ cu alte ţări. Creşterea economică a accelerat anul trecut la 3,5%. România trebuie să continue reformele structurale pentru a stimula creşterea economică până la rate de 5-6% şi a ajunge la nivelul de trai european“, a declarat vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru ZF.

Laura Tuck a fost prezentă în România în această săptă­mână şi a avut discuţii cu premierul Victor Ponta, cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi cu reprezentanţi ai sectorului privat. Board-ul BM va discuta spre sfârşitul lunii mai noua strategie de parteneriat cu România pe patru ani, care presupune acordarea unei linii de credit de 1 mld. euro.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.04.2014