La Cluj a fost inaugurată, vineri, cea mai mare fermă de bizoni din Europa, care totalizează 300 de capete.

Deocamdată germanul Hans Kinger, în parteneriat cu Toma Rus şi Claudiu Jelcan, au investit 1,5 milioane de euro în fermă, urmând ca în perioada următoare să mai investească încă 1 milion de euro.

Hans, auditor şi expert contabil în Germania, a spus că a fost atras de Transilvania prin marketingul de care beneficiază zona prin mitul lui Dracula, prin tradiţia autentică existentă aici în creşterea animalelor şi agricultură, iar nu în ultimul rând de suprafeţele întinse de teren disponiibl.

Astfel, investitorii au concesionat deja 500 hectare de teren, însă doresc să achiziţioneze în total o suprafaţă de patru ori mai mare, pentru că îşi propun să crească în comuna Recea Cristur 2000 de bizoni.

Ferma va fi completată cu un complex de vânătoare, unde vor fi aduşi de asemenea mufloni şi cerbi, dar şi cu o mini grădină zoologică, pensiuni, hoteluri şi ferme de creştere a sturionilor.

Deocamdată în comuna clujeană au fost create prin acest proiect 30 de noi locuri de muncă.

Potrivit lui Hans, carnea de bizon va fi valorificată (cea mai bună calitate trece pe piaţă cu 70 de euro/kg) şi în cadrul unui lanţ de restaurante cu specific din Germania şi Cluj.

Toată producţia anuală de bizoni a Europei pe următorii 4 ani, care înseamnă 100 de bucăţi per an, a fost contractată pentru a fi expediată la Cluj.