Preşedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov, a cerut să fie desfiinţată singura brigadă aeropurtată (cu cartituire permanentă la Dnepropetrovsk, estul Ucrainei), militarii căreia au refuzat să participe la reprimarea revoltelor din regiunea Doneţk.

Potrivit lui Turcinov, soldaţii care au refuzat să tragă în propriul popor „au dat dovadă de laşitate”.

Analiştii ruşi au opinii diferite în legătură cu natura puterii actuale de la Kiev. Potrivit unor experţi, Kievul se transformă deja într-o „administraţie colonială”, care încearcă să facă din Doneţk şi Lugansk „teritorii aflate sub mandat”. Alţii experţi consideră că metamorfoza încă nu s-a încheiat.

 

Colonizarea Ucrainei, planificată încă de anul trecut, a început să se apropie de etapa finală, consideră expertul rus Bogdan Bezpalko. Dacă Rusia nu ar fi dejucat planurile Statelor Unite, UE şi NATO, „colonizarea” Ucrainei s-ar fi încheiat la sfârşitul anului, este convins expertul rus.

„Am afirmat întotdeauna că acordul de asociere cu UE are un caracter pur colonial şi forţele care se pronunţă pentru acest acord, de fapt, fac lobby pentru colonizarea Ucrainei”.

Aleksandr Guşcin, profesor la Universitatea Rusă de Stat, consideră că administraţia de la Kiev nu poate deocamdată să fie considerată „colonială”. Însă această administraţie depinde în întregime de Washington.
„Administraţia de la Kiev se află sub controlul total al americanilor. Deciziile serioase, practic, nu se iau fără acordul americanilor. Acest lucru se întâmplă la nivelul Serviciului de Securitate din Ucraina, în cadrul căruia se află agenţi americani. Autorităţile de la Kiev se consultă cu directorul CIA, John Brennan. El a sosit incognito la Kiev, însă a fost „descoperit” şi Casa Albă a confirmat oficial acest lucru. După o zi de la vizita lui, Kievul a anunţat lansarea operaţiunii „antiteroriste”.

Autorităţile de la Kiev pot să reducă în oarecare măsură protestele, însă nu sunt în stare să învingă poporul din estul ţării, este convins Aleksandr Guşcin.

„Autorităţile de la Kiev probabil că vor putea să suprime faza activă a protestelor în viitorul apropiat. Însă acest lucru nu va duce la o unitate a ţării pe termen lung, mai ales dacă protestele se vor răspândi de la est spre sud, spre Herson, Odessa şi Nikolaev. În acest caz, autorităţilor le va fi foarte greu”.

Potrivit experţilor, Kievul nu va intensifica acţiunile din estul ţării în ajunul vizitei vice-preşedintelui american, John Biden. El va sosi în Ucraina pe 22 aprilie.

NapocaNews