Un album cu fotografii alb negru din perioada in care soldatii britanici au preluat controlul asupra Danemarcei in 1945 ilustreaza furia si ura resimtite de danezi fata de nazisti.

Intr-una din imagini, o femeie banuita ca ar fi avut relatii cu un german este vanata si dezbracata, iar ulterior este pictata cu svastici pe corp, arata Daily Mail.

In alte imagini, care au aparut abia acum, pentru ca fac parte dintr-un album care urmeaza sa fie scos la licitatie, alti colaboratori sunt arestati si tinuti sub amenintarea armei, sau multimi furioase rup si ard drapele naziste cu svastica.

Sub unele dintre imaginile cu oameni arestati apare cuvantul danez „stikker”, care se traduce prin „informator”. Albumul mai include imagini cu un automobil gaurit de gloante si o bancheta plina de sange.

Albumul urmeaza sa fie scos la licitatie in Marea Britanie. In Danemarca, guvernul si populatia i-au ajutat pe majoritatea celor 6000 de evrei danezi sa ajunga in Suedia, care nu fusese ocupata de nazisti. Danezii care colaborau cu nazistii erau dispretuiti de populatie.

Aproape 900 de civili danezi si 850 de luptatori din rezistenta au fost ucisi de germani in timpul razboiului, iar 4000 de voluntari danezi in armata germana au murit luptand pe frontul de est.

Dupa retragerea armatei germane din Danemarca, cei socotiti tradatorii au fost identificati si aproximativ 40.000 de oameni au fost arestati, fiind banuiti de colaborare. Dintre acestia, 13.500 au fost si condamnati.

Intre 1945 si 1950, 46 de colaboratori ai nazistilor au fost executati. Albumul urmeaza sa fie scos la licitatie cu pretul de pornire de 850 de lire. Opt dintre fotografii arata cum o femeie este atacata de un grup de barbati, care o dezbraca si o picteaza cu svastici.

Sursa: Ziare.com