A venit primavara asa ca prin piete gasiti leurda. O idee pentru o reteta de salata cu leurda gasiti aici. Care sunt insa beneficiile acestei plante?

Descriere: Leurda este o planta cunoscuta uneori si sub numele de usturoi salbatic. Creste mai ales prin padurile din Eurasia, la umbra. Este folosita atat in bucatarie dar si pentru ca are efect curativ. Leurda poate fi recunoscuta dupa mirosul asemanator al usturoiului, frunzele sunt lunguiete iar florile albe.

Se foloseste la: salate, pesto de casa, sosuri untoase din amestec de ierburi, supe

Beneficii: leurda are efect curativ asa ca aduce imbunatatiri tractului digestiv si la nivel sanguin.

Atentie la: nu confundati leurda cu lacramioarele. Au frunze asemanatoare si va puteti pacali ba mai mult, lacramioarele sunt si otravitoare.

Cum se foloseste: sunt folosite adesea frunzele dar atat bulbul cat si florile sunt comestibile. Bulbii de leurda lasati in pamant vor avea toamna un gust puternic de usturoi iar primavara for rasari din nou.

Se spune ca datorita proprietatilor curative, ursii consuma leurda imediat ce termina hibernarea. O alta legenda vine din Elvetia: in secolul XIX vacile erau lasate la pascut in locuri in care crestea leurda astfel ca laptele proaspat muls avea gust de usturoi. Acest lapte era folosit pentru a prepara unt gata aromat.

Sursa: Mixtopia.ro