Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis definitiv că istoricul Alex Mihai Stoenescu a fost colaborator al fostei Securităţi ceauşiste. O decizie similară fusese luată anterior şi de Curtea de Apel Bucureşti, fiind atacată de istoric la Înalta Curte.

Judecătorii instanţei supreme au respins însă contestaţia lui Alex Mihai Stoenescu, formulată în urma deciziei Curţii de Apel Bucureşti, din 2012, conform căreia istoricul a fost colaborator al fostei Securităţi.

În 2012, Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), introdusă în decembrie 2010, pe numele lui Stoenescu, prin care s-a solicitat să se constate faptul că acesta a colaborat cu fosta Securitate.

Potrivit datelor din dosarul lui Stoenescu, citate de presă, recrutarea s-a produs în 1984, iar numele de cod sub care s-a semnat angajamentul la Securitate a fost “Gavrilescu Adrian”. „În perioada care a trecut de la recrutare, informatorul a desfăşurat o activitate informativă corespunzătoare, desfăşurată cu pricepere şi pasiune concretizată în 43 de informaţii scrise”, scriau într-un raport ofiţerii de Securitate.

George Anghel, Sursa: Cotidianul