Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, împreună cu vicepreşedinţii Ioan Oleleu şi Vakar Istvan, alături de conducerea Clusterului AgroFoodInd Napoca şi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale din domeniul agro-alimentar clujean, au primit astăzi, 23 aprilie 2014, vizita unei delegaţii din Danemarca formate din membri ai Clusterului similar din domeniul agricol danez – SustainAgri.

În cadrul vizitei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Ioan Oleleu, a prezentat membrilor delegaţiei daneze activitatea Clusterului AgroFoodInd, punctând faptul că acesta este singurul de acest fel din România care a obţinut o finanţare europeană nerambursabilă. De asemenea, vicepreşedintele Ioan Oleleu a făcut o trecere în revistă a celor mai importante proiecte din domeniul agriculturii aflate, în acest moment, pe lista de investiţii a Consiliului Judeţean Cluj. Este vorba, în special, de proiectul construirii unui abator pentru sacrificarea ovinelor, porcinelor şi bovinelor, dar şi de amenajarea unui Centru pentru Colectarea Fructelor, investiţii care se găsesc, în acest moment, în faza finalizării studiilor tehnice.

„Suntem încântaţi de faptul că am reuşit să gazduim intalnirea cu membrii delegaţiei daneze. Anul trecut, intr-o vizită similară în Danemarca, am avut prilejul să iau contact cu experienta daneza în sectorul agricol. Partenerii danezi au o experienţă însemnată în domeniul dezvoltării rurale, al transferului de tehnologie, dar şi în cel al atragerii de fonduri nerambursabile. Având în vedere faptul că, pe 20 mai, se deschide măsura care vizează modernizarea exploataţiilor agricole, avem nevoie de experienţa şi know-how-ul danez în acest domeniu, al fundrising-ului. Consiliul Judeţean Cluj se va implica activ în sprijinirea companiilor daneze, prin oferirea de facilităţi industriale sau fiscale, dacă va fi posibil, sau prin intermediul unui nou proiect de parc industrial, construit sub sigla TETAROM, care să fie axat pe domeniul agriculturii şi al industriei alimentare. Mă refer atât la procesarea cărnii şi laptelui, cât şi la creşterea păsărilor şi animalelor, respectiv cultura pomilor fructiferi şi a arbuştilor”, a declarat domnul Ioan Oleleu.

Întâlnirea de astăzi este prima din seria întâlnirilor de lucru programate în această săptămână şi în care vor fi discutate modalităţile concrete prin care cele două Clustere din domeniul agriculturii vor desfăşura, în viitor, proiecte comune şi vor implementa soluţiile de cooperare în beneficiul ambelor părţi.

Vizita delegaţiei în judeţul Cluj vine în contextul participării mai multor firme daneze din domeniul agriculturii la cea de-a XX-a ediţie a Târgului Internaţional pentru Agricultură, Industrie alimentară şi Zootehnie „Agraria”, eveniment care va avea loc în perioada 24-27 aprilie 2014, la Centrul Expoziţional Expo Transilvania. Astfel, la ediţia din acest an, un număr de zece companii daneze din domeniul horticol (construirea de sere) şi al conservării energiei îşi vor expune soluţiile tehnologice, acestea dorind totodată şi stabilirea de parteneriate comerciale viabile cu potenţiali clienţi români.

Urmatoarea etapă în acest proiect de colaborare bilaterală este programată să se desfăşoare în perioada 17-19 septembrie 2014, când la Cluj va sosi o nouă delegaţie de companii daneze din domeniul agriculturii, din sectorul creşterii animalelor şi a prelucrării de materii prime (abatoare, fabrici de procesare a laptelui, etc.).

NapocaNews