Moment istoric pentru românii din Serbia. După aproape 200 de ani în care au fost supuși unui complex proces de deznaționalizare, românii din Timoc încearcă să facă front comun cu comunitățile românești din Voivodina și Banat pentru a-și câștiga drepturile culturale, lingvistică și religioasă, necesare pentru a-și păstra identitatea.

În acest sens, organizațiile de români de pe teritoriul Serbiei se vor reuni la sfârșitul săptămânii pentru a stabili o listă comună de candidați la alegerile pentru Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române (CNMNR).

„Puteți lua parte la un moment istoric pentru comunitatea românească din Valea Timocului – Serbia, una din minoritățile care încearcă să își afirme identitatea culturală, lingvistică și religioasă, la capătul a aproape două secole de asimilare cruntă. După ce, la Donji Milanovac, ne-am ales Biroul de Conducere și am anunțat intenția noastră a forma o listă comună cu frații noștri din Voivodina, pentru participarea la alegerile pentru Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia, acum vom chema pe frații români din Banatul Sârbesc să ni se alăture pentru a câștiga împreună cât mai multe locuri în viitorul consiliu românesc. Numai uniți vom putea învinge și vom putea deschide un nou drum tuturor celor aproape 400.000 de români care trăiesc în Serbia . Anul acesta, la alegerile pentru consiliile naționale ale minorităților naționale din Serbia, și românii din Timoc au posibilitatea de a-și trimite reprezentanți în Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia și de a nu mai accesa listele pentru consiliul așa zisei minorități vlahe. Inițiativa Românilor din Serbia continuă, pe 12 aprilie 2014, la Pancevo, adoptarea deciziei de a propune o listă proprie de candidați pentru Consiliul Minorității Românești din Serbia, pe care vor fi reuniți reprezentanții tuturor organizațiilor românești din Serbia”, spune Bojan Barbucici, Preşedintele Asociaţiei Iniţiativa Românilor din Serbia.