Zile numărate până la libera circulaţie în spaţiul Uniunii Europene. Moldovenii care nu vor fi pregătiţi pentru a trece frontiera riscă să facă cale întoarsă. Pe lângă paşaportul biometric, mai există câteva cerinţe: un bilet tur-retur, bani pentru întreţinere, cazare rezervată.

Din 28 aprilie moldovenii vor putea intra în spațiul Uniunii Europene fără vize doar în baza unui paşaport biometric. Asta însă nu te scuteşte de procedura controlului de frontieră, afirmă lucrătorii vamali. În plus, poliţistul de frontieră îşi rezervă dreptul de a-ţi adresa câteva întrebări suplimentare.

Vameșii spun că persoanele suspecte vor trece o verificare sporită, procedură valabilă atât pentru moldoveni, cât şi pentru cetăţenii străini.

Regimul liberalizat va fi aplicat şi la transportarea mărfurilor. Pentru că după liberalizare, vameşii se aşteaptă la un flux dublu de traversări, autocamioanele sunt verificate selectiv iar numărul angajaţilor va fi majorat. Asta pentru a se evita cozile interminabile.

„Sperăm că după liberalizarea regimului de vize, noi vom face faţă fluxului intensiv. Se are în vedere un control mai selectiv a mijloacelor de transport şi a călătorilor. Procedura simplificată este o procedură de control parţial, controlul actelor, controlul vizual al mijloacelor de transport”, spune Mihai Covată, şeful interimar al biroului vamal Leuşeni.

trm.md