Analiştii anticipează pentru primul trimestru din acest an o creştere economică cuprinsă în intervalul 2-4%, faţă de aceeaşi perioadă din 2013, principalul motor fiind în continuare producţia industrială, susţinută de îmbună­tăţirea cererii externe.

Institutul Naţional de Statistică urmează să anunţe în 15 mai datele semnal privind creşterea PIB din T1 2014.

Veştile bune venite de la majoritatea indicatorilor macroeconomici în primele luni ale anului i-au determinat pe unii economişti să îmbunătăţească şi prognozele pentru întregul an, în timp ce alţii şi-au menţinut deocamdată previziunile. Pentru întregul an 2014, estimările analiştilor privind avansul PIB sunt cuprinse între 2 şi 3,5%, economia urmând să fie susţinută în continuare de cererea externă şi de o revenire a cererii interne. PIB-ul real al României ar putea să revină în acest an la nivelul anterior crizei economice.

Optimismul a ajuns şi la vârful administraţiei, premierul Victor Ponta anunţând deja o creştere economică în T1 de peste 3%, iar preşedintele Traian Băsescu indicând un avans posibil al PIB în 2014 de 5%.

La începutul anului cei mai mulţi analişti locali anticipau pentru 2014 o încetinire a creşterii PIB, faţă de saltul de 3,5% înregistrat în 2013. Media estimărilor economiştilor indica o creştere economică de 2,3%.

ING Bank are acum cea mai optimistă prognoză pentru creşterea economică din primul trimestru din 2014, anticipând un salt al PIB de 4,1% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Pentru întregul an, banca anticipează un avans economic de aproape 3%, însă datele din primele luni sugerează că există premise pentru o creştere mai puternică, după cum spune Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank România.

Şi BCR, cea mai mare bancă după active, a modificat prognoza de creştere a PIB de la 2,3% la 3%. Iar Raiffeisen Bank a îmbu­nătăţit estimarea pentru avansul PIB din 2014 la 3,5%, pentru primul trimestru anticipând o creş­tere de circa 4%. „Industria şi serviciile vor avea probabil o contribuţie favorabilă importantă. Influenţa nefavorabilă vine de la con­struc­ţii. În ceea ce priveşte agricultura este greu de spus ce s-a întâmplat“, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

La polul opus, una dintre cele mai pesimiste prognoze privind creşterea economică vine de la UniCredit Ţiriac Bank. Luând în calcul impactul nefavorabil al agriculturii în acest an, banca prognozează o creştere a PIB de doar 2% în 2014. Excluzând agricultura, creşterea economică va accelera de la 2,4% în 2013, la 2,7% în 2014. În scenariul de bază, UniCredit Ţiriac Bank anticipează o creştere a PIB de 2,3% în T1 2014, pe fondul eliminării efectului pozitiv al producţiei agricole şi încetinirii producţiei industriale.

Mihai Pătrulescu, senior economist la UniCredit Ţiriac Bank, susţine că există în continuare un ecart semnificativ între datele PIB şi datele cu frecvenţă lunară privind activitatea economică.

Cum au evoluat principalii indicatori macro

Producţia industrială şi-a continuat ascensiunea în februarie, făcând un salt de 9% faţă de aceeaşi lună de anul trecut. Astfel, industria, care reprezintă aproximativ o treime din PIB-ul României, rămâne unul dintre principalele motoare de creştere pentru economie în acest an.

Şi exporturile au înregistrat în februarie o creştere de 12%, până la 4,3 mld. euro. Iar pe ansamblul primelor două luni ale anului creşterea exporturilor a fost de 9,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2013.

Primele luni din acest an indică o contribuţie pozitivă a consumului intern la ascensiunea PIB. Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul – cel mai important indicator pentru consumul populaţiei – avea în februarie un plus de aproape 9% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, pe serie brută. Iar pe serie ajustată avansul comerţului a fost de 7,5%.

Sectorul construcţiilor a avut probabil o contribuţie negativă la creşterea PIB-ului în contextul în care lucrările de contrucţii pentru proiectele inginereşti au scăzut comparativ comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apreciază Florentina Cozmâncă, senior economist la RBS România.

Sursa: ZF