Produsul intern brut (PIB) real al României va reveni, în sfârşit, peste nivelul din 2008, ca urmare a unei contribuţii mai puternice a cererii interne, potrivit unui raport al Erste Group Research, care foloseşte analizele BCR.

„Un torent de date, începând cu producţia industrială, exporturile, vânzările cu amănuntul şi sfârşind cu serviciile dedicate companiilor, a adăugat dovezi că economia românească este pe cale să crească mai repede decât era de aşteptat pentru primul trimestru din 2014”, scriu analiştii Dumitru Dulgheru şi Marina Spătaru de la BCR, în raportul Erste Group Research publicat miercuri după amiază.

Ca urmare, analiştii de la Erste şi BCR au crescut estimarea de creştere a PIB la 3%.

Printre argumentele invocate se numără creşterea „solidă” a producţiei industriale, de 9,1% februarie / februarie, „cu industria prelucrătoare prinzând rădăcini adânci în zona pozitivă”. Faptul s-a oglindit şi în exporturi, care au crescut cu 12 în februarie, tot în termeni anuali.

„A trebuit să creştem estimarea noastră anterioară privind exporturile din 2014 la 7% de la 6%”, spun analiştii citaţi.

Vânzările cu amănuntul au furnizat o altă surpriză pozitivă, avansând cu 7,5% an/an în februarie, vânzările nealimentare urcând cu mai mult de 12%.

Potrivit noilor estimări Erste – BCR, industria va creşte cu 3,8% (vechea prognoză era de 2,4), agricultura va stagna (+1,5), construcţiile vor creşte cu 2,5% (3), iar comerţul şi serviciile cu 3% (2,3). Se vor colecta taxe cu 2,8% mai mari (2,3).

Se va cheltui cu 2,4% mai mult în sectorul privat (2), cu 1,5% în sectorul public (1), şi se va investi cu 4% mai mult în 2014 faţă de 2013. Exporturile vor creşte cu 5,7% (3,8), iar importurile cu 4,9% (3,5), potrivit estimărilor Erste – BCR.

Sursa: Capital