Specialiştii Muzeului Literaturii Române din Iaşi au descoperit recent în patrimoniul instituţiei o fotografie care îl surprinde pe scriitorul Ion Creangă alături de A.C. Cuza şi N.A. Bogdan. Este vorba de o copie după o ferotipie realizată la Slănic Moldova, în 1885, când Creangă se afla acolo pentru tratament. Imaginea este printre puţinele existente azi cu marele povestitor, scrie oradeiasi.ro.

Ferotipia, de care pomeneşte N.A. Bogdan în „Poveşti şi bazaconii din Moldova” (Bucureşti, 1923), rămâne în istoria ilustrată a personalităţilor literaturii române drept una ce nu dezminte deloc jovialitatea specifică lui Creangă: „Într-una din zile, venind un fotograf care poza pe tinichea – fotografie aşa-zisă americană – invitai de mai multe ori pe Creangă să-şi scoată poza. Dar mai totdeauna îmi răspundea: Decât să dau un frăncuşor ca să mă văd lat pe tinichea, mai bine cumpăr cu el un coşuleţ de brânză sau de păstrăvi şi mi-a prii mai bine decât tinicheaua… Într-o zi, însă, aflându-se şi cu dl. A.C. Cuza, îl hotărâi să ne pozăm tustrei în grupă. Ne aşezarăm într-un tufiş de lângă sala de cură, Creangă stând în picioare, îndărăt şi noi pe o bancă, eu la stânga, Cuza la dreapta lui.”

Ferotipia secolului al XIX-lea era una dintre cele mai ieftine şi mai accesibile forme de a deţine o fotografie. Realizată la târguri, bâlciuri sau pe stradă, aceasta nu necesita cunoştinţe temeinice de optică sau chimie, oricine putând să o facă.

Fotografia este valoroasă şi prin dedicaţia şi însemnările de pe verso: „Lui V.A. Gheorghiţă// 15/28 Februarie 1914// Iaşi// Radu Manoliu; Copie după originalul din 1885 la// Slănicul din Moldova// A.C. Cuza, I. Creangă, P(?)Bogdan (sic).”

Sursa: Romania Libera