Hackerul Teodor Borş a declarat că nu e vinovat FOTO: Florina Pop Teodor Borş, în vârstă de 37 de ani, hackerul care ar fi spart site-ul preşedinţiei, a fost reţinut aseară, 16 aprilie, pentru 24 de ore. Asta după ce DIICOT Cluj l-a audiat ieri într-un caz privind sustragerea sumei de 143.000 de euro cu ajutorul datelor obţinute, ilegal, de pe circa 3.500 de carduri bancare. Banii erau transferaţi în conturile unei femei sau cu ei se cumpărau anumite bunuri de pe site-uri specializate.

Avocatul hackerului clujean, Ioan Mihai Giurgea, a declarat că Teodor Borş a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Giurgea mai spune că Borş nu a recunoscut nicio faptă de care este acuzat şi că nu sunt dovezi considerabile la dosar. Avocatul mai spune că la domiciliul clientului său s-a găsit „un card, nu carduri“. Avocatul a mai spus că a făcut contestaţie faţă de decizia Tribunalului Cluj în cazul clientului său, contestaţie care va fi analizată în următoarele 5 zile.

UPDATE 16:36 Teodor Borş a primit mandat de arestare pentru 30 de zile. Acesta a declarat la ieşirea din sala de judecată că nu a intrat pe site-ul preşedinţiei şi pe niciun alt site aparţinând vreunei instituţii publice. Bărbatul se consideră nevinovat, rămânând ca instanţa să se pronunţe în acest caz. „Nu sunt vinovat“, a spus Teodor Borş, încătuşat, cu geaca pe cap ca să nu i se vadă faţa, în timp era scos de pe holurile Tribunalului Cluj. Teodor Borş a mai spus că nu a spart site-ul administraţiei prezidenţiale.

UPDATE 13.53 Teodor Borş a fost adus în faţa Tribunalului Cluj.

Teodor Borş (37 de ani) are 9 clase, e şomer şi a făcut avere din fraude bancare timp de patru ani. A intrat în vizorul SRI şi a fost arestat. Folosea servere din China şi Noua Zeelandă ca să nu fie prins. Conturile care aveau mai mulţi bani erau vândute de clujean unor reţele de hackeri ruşi pentru sume de circa 3000 de euro. Ruşii cumpărau bitcoin, iar apoi schimbau totul în euro şi mutau banii în Elveţia, potrivit stiridecluj.ro. „Valoarea totală a sumelor de bani obţinute în urma săvârşirii infracţiunilor identificate până la acest moment în cauză este de 643.564 lei (143.000 de euro)”, arată reprezentanţii DIICOT Cluj. Procurorii l-au audiat, miercuri, 16 aprilie, pe bărbatul de 37 de ani, BTS, considerat principalul suspect. „În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2010 – martie 2014, numitul B.S.T. a deţinut fără drept datele a 62.000 card-uri bancare unice, date care au fost obţinute în mod ilicit şi care permiteau, în urma accesării în mod neautorizat a unor sisteme informatice, efectuarea unor operaţiuni de retragere în numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fără consimţământul titularului, a unui instrument de plată electronic sau a datelor de identificare care permit identificarea acestuia, date care urmau a fi folosite în vederea prejudicierii utilizatorilor reali. De asemenea, există suspiciuni că, sus-numitul a transmis în mod neautorizat către alte persoane un număr de 3449 de card-uri bancare unice, conţinând date de identificare ale unor card-uri bancare aparţinând unor utilizatori, date care au fost obţinute în mod ilicit”, au explicat procurorii. Cum acţiona hackerul A cumpărat o bază de date cu e-mail -urile unor clienţi de bancă şi a început să le trimită mesaje prin care le cerea datele pentru a fi protejaţi. „Prin acele pagini false, cei care aveau conturi să zicem la o bancă de renume erau anunţaţi că a existat un atac informatic asupra sistemelor băncii, iar pentru refacerea bazei de date este nevoie de datele de pe card, numărul cardului, numele utilizatorului şi codul CCV”, spune un anchetator.

Deşi anchetatorii susţin că Teodor Borş a atacat şi site -ul presidency.ro, site -ul Preşedinţiei României, cei de la STS neagă acest lucru şi susţin că e o afirmaţie falsă..

Sursa: Adevarul