În data de 11 aprilie ora 12 a avut loc la Biblioteca Universitară “Lucian Blaga “din Cluj-Napoca, sala “Ion Muşlea “, în prezenţa unui numeros public, a avut loc lansarea volumului “Problema Transilvană – Disputa teritorială română-maghiară şi URSS, 1944-1946“, lucrare întocmită de prof.univ. dr.Onofrie Vinţeler şi Diana Tetean, având comentari de început semnate de Onofrie Vinţeler. Carte apărută la Editura EIKON, din Cluj-Napoca, condusă de Vasile Dâncu.
Manifestarea a fost coordonată de prof.univ. preot Ion Chirilă.
Despre carte şi documentele cuprinse în aceasta, obţinute de la arhivele ruseşti, academicianul Dumitru Protase, academician Nicolae Edroiu, prof.univ.dr.Gelu Neamţu, Diana Tetean şi Onofrie Vinţeler. A reieșit din lucrare rolul Rusiei în restituirea Ardealului de Nord către România, în ciuda Angliei și SUA, care doreau ca pământul românesc să rămână sub ocupație maghiară.
În continuare epigramistul Eugen Albu a citit un buchet de epigrame dedicate acelor timpuri, iar Vasile B.Gădălin a citit un poem dedicate poporului roman.
Manifestarea s-a încheiat cu cântece patriotice interpretate de corul Facultăţii de Teologie din Cluj-Napoca.
Al.Florin Ţene
4 Responses to “Lansarea cărţii “Problema Transilvană“ de Onofrie Vințeler. Documente din arhiva rusă”
si ce vrei sa insinuezi cu vrajeala asta?
yon_… comentariile tale au nivel subcultural greu de digerat. Esti agresiv, incult si ai pe profilul de facebook poze cu Gadea (!), emisiunea ta preferata fiind sinteza zilei. Jalnic.
Poate ce vor sa spuna autorii este ca Larry Watts cam face pe dezinformatorul CIA, sustinand ca Transilvania era vizata de rusi pentru incorporararea in statul prieten Ungaria. Poate ca nu a fost deloc asa…
Stalin a hotarat ca Romania sa detina toata Transilvania. Se mai comenteaza un fapt dovedit, evident pt. oricine?
@România Liberă:
Cu acest „Vințeler” din „Vințe” ai dat total în bară. Fii amabil (dacă poți de fel) și întreabă un ungur în vîrstă, căci un tinerel habar n-are ce era meseria de „vincellér”. Pesemne mămicuța lui ‘Vince’ era romuncuță drăgălașă dar furibundă, apoi uite că în final a ieșit un ‘Omofrie’ la fix, caz tipic în Ardeal; ce era să facă tatăl prost: s-a dus și s-a îmbătat la „Pințe”.
Cu celelalte fantazmăgării nu mă mai ocup de loc, că cu iuțeala ta de mînă prinzi cîte o muscă închipuită, apoi ni-le prezinți ca o certitudine științifică imbatabilă. În loc de „(azi-mîine) milioanele de români masacrați” de bestiile migratoare, mai bine ne prezinți cartea de bază ascunsă de tine acasă în fundul seifului: „Istoria măreței civilizații traco-daco-române dintre anii 7000 îen și 896 A.D. (adică în mileniile dinainte de sosirea hoardelor hungariste)”.