Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului a lansat joi, 10 aprilie 2014, în cadrul Târgului Gaudeamus găzduit la Cluj-Napoca, în perioada 9-13 aprilie două volume de referință pentru teologie.

Unul dintre ele este lucrarea „Muntele Athos, microcosmos al Răsăritului creştin”, editată de Graham Speake şi Kallistos Ware, iar al doilea volum este „Părintele Georges Florovsky. Schiţa biografică”, scrisă de Andrew Blane. Lansarea celor două cărți a avut loc de la ora 12, în pavilionul expozițional din Piața Unirii, în prezența ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, a personalităților vieții academice și culturale clujene, precum și a unui public numeros.

La lansarea primului volum despre Muntele Athos, în deschidere, Părintele Mitropolit a vorbit despre importanța spiritualității athonite și prezența românească în acest centru duhovnicesc cu influență în întreaga lume creștină. Prezent la lansare Conf. Dr. Șerban Turcuș, de la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității Babeș-Bolyai, a subliniat relațiile Sfântului Munte cu Occidentul și influența creștinismul grecesc asupra întregii lumi. A insistat în discursul său și asupra faptului că lucrarea este una care respectă rigorile academice, fiind în același timp una plăcută și informativă, o contribuție necesară pentru cultura generală.

În cadrul lansării celui de al doilea volum lansat de Editura Renașterea, Pr. Lect. Univ. Dr. Grigore Dinu Moș de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu a ilustrat în discursul său că părintele Florovsky este cea mai marcantă personalitate teologică ortodoxă a secolului al XX-lea și în același timp una dintre cele mai importante personalități ale lumii creștine. Om cu o deschidere culturală remarcabilă, Părintele Georges Florovsky a contribuit decisiv la renașterea neopatristică. Lect. dr. Nicolae Turcan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a evidențiat deschiderea culturală a Părintelui Florosky și fidelitatea sa față de tradiția ortodoxă. Dr. Paul Siladi, directorul Radio Renașterea, prezent la lansare a arătat relația lui Florosvsky cu un alt mare reprezentant al diasporei ruse, Serghei Bulgakov, de care a fost legat printr-o prietenie dificilă. Deși oponenți la nivel ideatic s-au respectat reciproc și și-au recunoscut mutual valoarea.

Andreea Pâgleşan, Sursa: Radio Renasterea