Ne-am aflat ieri în duminica a doua după Pasti, când Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Apostol Toma. Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Andrei, a oficiat în această zi Sfânta Liturghie la biserica din satul natal, Oarța de Sus, județul Maramureș. Locașul de cult al parohiei ortodoxe îl are ca și protector spiritual pe Sfântul Apostol Toma, pomenit astăzi în calendarele ortodoxe.

Slujba a început la ora 10 și alături de Înaltpreasfinția Sa a slujit un sobor de 10 preoți și diaconi. Sfânta Liturghie la care au luat parte mulțime de credincioși, dar și autorități locale și județene, a fost săvârșită pe altarul de vară, situat în curtea bisericii. În cadrul slujbei foarte mulți credincioși s-au împărtășit, iar copiilor Înaltpreasfinția Sa le-a împărțit la final cărți de rugăciuni.

În cadrul cuvântului de învățătură, Mitropolitul Clujului le-a vorbit celor prezenți, despre credință, menționând că această virtute este esențială în viața unui creștin. „Ea este, precum ne spune Sfântul Apostol Pavel în epistola către evrei, încredințarea celor nădăjduite și dovedirea lucrurilor celor nevăzute. Fără aceasta este cu neputință să fim plăcuți în fața lui Dumnezeu”.

Mitropolitul Clujului a oferit la finalul slujbei domnului Mircea Lețiu, Crucea Transilvană pentru implicarea sa în restaurarea multor biserici din zona Maramureșului, dar și din Arhiepiscopia Clujului. După momentul festiv, părintele paroh Dumitru Vlad i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Andrei pentru prezența în mijlocul credincioșilor și pentru purtarea de grijă pe care o are față de comunitatea din Oarța de Sus.

Localitatea Oarța de Sus apare menționată în documentele de cancelarie pentru prima dată în anul 1391. Prima atestare documentară a bisericii din Oarța de Sus este din 1723, având hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. Noua biserică, închinată „Sfântului Apostol Toma” a fost reconstruită între anii 1971-1975, iar în anul 1976 a fost pictată. A fost sfințită la 1 mai 1976 în duminica Tomii de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

Andreea Pâgleşan, Sursa: Radio Renasterea