Ţin minte în anii 90, cum unii profesori de la facultatea de istorie din UBB, abia scăpaţi de marxism – leninism, ne spălau creierii, nouă studenţilor, cu superioritatea catolicismului şi protestantismului faţă de religia ortodoxă şi inferioritatea intelectuală a liderilor creştin-răsăriteni. Era un linşaj moral, însoţit de sprijinul unei prese obediente americanismului consumerist ateu şi europenismului facil intelectual la adresa tinerei generaţii, care gândea ortodox şi româneşte. Permanent ni se dădea exemplu, de către profesori şi analiştii de opinie, cartea lui Max Weber, „Etica protestantă şi spiritul capitalismului”, care înlocuise „Capitalul” lui Marx şi programul PCR, prin care se arăta superioritatea religiei protestante ca ferment al capitalismului şi al unei societăţi democratice civilizate superioare faţă de obscurantismul şi „misticismul” religios al ortodoxiei. Eu am trăit vremurile acelea intolerante, când, dacă afirmai la seminariile UBB sau în presă că eşti român şi ortodox, erai privit imediat cu aere de superioritate şi judecat aspru în spiritul marxist promovat de fostul activist comunist leninist Andrei Marga, ca o relicvă a trecutului obscurantist şi înapoierii intelectuale. Dar iată că vremurile se schimbă şi capitalismul etic democrat promovat de Max Weber sau de radicalul stângist Andrei Marga nu este un panaceu universal al protestanţilor, ci poate fi perfect accesat şi de o societate profund creştin-ortodoxă. Religia nu condiţionează succesul economic şi democraţia. Ortodoxia românească s-a pliat perfect pe o societate capitalistă şi consumeristă şi reuşeşte să ofere modele morale de trăire spirituală şi mântuitoare în faţa globalizării.

Mai mult, pe primul loc în sondajele lumii ca încredere, influenţă şi putere politică se află un lider politic care este un fervent practicant ortodox: Vladimir Putin. De câţiva ani, în mănăstirile de la Muntele Athos preşedintele rus este perceput ca un protector şi patron spiritual al ortodoxiei universale, făcând donaţii masive Athosului şi bisericilor ortodoxe din lumea întreagă. În Grecia, Putin este venerat aproape ca un sfânt, iar în mănăstirile din nordul Moldovei, Vladimir Putin este dat exemplu, cum un lider politic poate îmbina interesele de stat cu ortodoxia în conducerea naţiunii, după modelul ierarhic bizantin. Invazia Rusiei în Ucraina, sub privirile îngăduitoare ale comunităţii internaţionale, sau poate doar fotografiile cu liderul rus călărind cu încredere, la bustul gol, i-au determinat pe americani să-l considere pe Vladimir Putin un lider mult mai puternic decât propriul lor conducător, Barack Obama, după cum arat un sondaj recent. Un sondaj de opinie realizat de compania internaţională YouGov, specializată în realizarea de cercetări de piaţă, pe un eşantion de 1.000 de adulţi americani intervievaţi în perioada 8-10 martie, arată că majoritatea covârşitoare a participanţilor la studiu (78%) consideră că Vladimir Putin este un lider foarte puternic. În ceea ce priveşte părerea americanilor despre şeful de la Casa Albă, doar 45% din ei consideră că este un lider foarte Puternic, asemenea lui Putin. De partea cealaltă s-au poziţionat 55% dintre intervievaţi, care au spus că Obama este mai degrabă un lider slab. Președintele rus Vladimir Putin a fost ales ca fiind cel mai puternic lider/personalitate la nivel mondial, pentru anul 2013, de către revista Forbes. Președintele SUA, Obama, se află pe pozitia a doua, Xi Jinginping secretarul Partidului Comunitatii Chineze ocupa locul trei, iar Papa Francisc locul patru, urmat de Angela Merkel a Germaniei, Bill Gates de la Microsoft și alți lideri mondiali. Vladimir Putin a avut succes în atingerea rolului principal în mai multe probleme mondiale, în special în Siria, NSA și Crimeea. Președintele Putin a fost mereu superior omologilor săi occidentali. Suportul profund al lui Putin în apararea creștinilor din întreaga lume și luarea de poziţie împotriva persecuției creștinilor, i-au adus faimă în rândul a milioane de oameni. Putin e un creștin ortodox fervent, considerat a fi foarte aproape de Patriarhia Moscovei. În timpul mandatului său, Guvernul Rus a retrocedat un număr mare de proprietăți, Bisericii Ortodoxe Ruse, care fusesera confiscate de autoritățile sovietice.

Tene-Ionut

Sigur,  nu îmi fac iluzii că Vladimir Putin este un înger, ca om politic, dar în percepţia generală pe plan mondial arată clar şi evident puterea de seducţie religioasă şi politică a ortodoxiei, care iată poate oferi lumii un lider care este apreciat ca cel mai puternic. Deci succesul politic şi social nu este doar apanajul catolicismului, protestantismului şi budismului, ci, iată, că ortodoxia, prin Vladimir Putin, este percepută ca izvor al comuniunii, victoriei şi al mântuirii.

Ionuţ Ţene