În ultimele luni, tot mai mulţi oameni de afaceri din Ucraina vor să vorbească fără accent în limba rusă. Pentru aceasta, ei se înscriu la cursuri ca să înveţe să pronunţe corect cuvintele în limba rusă. Ţinând cont de relaţiile extrem de tensionate între autorităţile actuale de la Kiev şi Rusia, o asemenea dorinţă poate părea destul de ciudată. În realitate, este uşor de explicat.

Oamenii de afaceri şi oamenii publici vor să înveţe să vorbească corect în limba rusă pentru a putea să părăsească Ucraina şi să-şi desfăşoare afacerile în afara hotarelor ei.

Arsen Nersisian, fondatorul şi directorul general al companiei The Orator Club, relatează: „Acest trend reprezintă dorinţa oamenilor ca afacerile lor să fie stabile. Deoarece relaţiile bancare dintre Rusia şi Ucraina au fost deteriorate şi din cauza instabilităţii politice, oamenii de afaceri ucraineni sunt în pierdere. Ei au nevoie de o ţară în care afacerile lor să meargă bine. Rusia oferă o asemenea posibilitate”.

Accentul ucrainean poate provoca neplăceri oamenilor de afaceri, poate să-i împiedice să-şi deruleze afacerile în Rusia, să-i îndepărteze pe partenerii sau clienţii potenţiali şi, prin urmare, să fie în beneficiul concurenţilor, adaugă Arsen Nersisian.

„Oamenii vor să se integreze mai repede în afacerile locale, în comunitatea locală, drept care vor să scape de accent, să înveţe să vorbească mai corect în limba rusă”.

Profesorii de dicţie menţionează că este destul de greu să scapi de accentul ucrainean. Cei care şi-au propus să vorbească într-o limbă literară sunt gata să depună eforturi serioase, pentru că de modul cum vorbesc depinde succesul afacerilor lor, explică Liudmila Pankratova, profesor de dicţie.
„Modul în care vorbeşte un om este cartea lui de vizită. El este apreciat după felul în care vorbeşte. Principalul lucru este ca vorbirea curentă să fie acceptabilă. Este un proces foarte dificil şi de durată”.

Criza din Ucraina continuă să se agraveze. Mulţi oameni de afaceri ucraineni încep să părăsească ţara în căutarea unor locuri mai potrivite pentru desfăşurarea afacerilor. Rusia nu ocupă nici pe departe ultimul loc pe această listă.Ei vor să lucreze în Uniunea EuroAsia.

NapocaNews