Joi, 3 aprilie, de la ora 18.00, la Libraria Book Corner din Cluj (B-dul Eroilor nr. 15) a avut loc lansarea celui mai nou roman semnat de Ovidiu Pecican, „Noaptea soarelui răsare”, aparut recent la Editura Cartea Românească, disponibil si in editie digitală.

Au vorbit despre autor Doru Pop, care a subliniat că romanul nu este autobiografic, ci o mărturie sinceră a epocii comuniste si criticul Ioan-Pop Curseu, ce a subliniat eroticul iniţiatic din roman.

Fragmente din roman au fost lecturate în prima audiţie de actorul Emanuel Petran, care prin inflexiunea şi profunzimea timbrului vocal l-au uimit pe autor şi auditori. „Noaptea soarelui răsare” nu este doar continuarea fireasca a bestsellerului Imberia, ci si o carte care suscita mari intrebari existentiale? În finalul unei crude autoscopii, profesorul de istorie Eduard Dragodan pâlpâie ezitant, căutând zonele de stabilitate şi tatonându-şi limitele într-un Cluj atins de obsedantul deceniu optzeci.

Cum îl cunosc personal de ani buni pe autor, romanul acestuia este o „ficţiune autobiografică”, o mărturie istorică prin personajul Eduard Dragodan a unei generaţii de tineri profesori atinşi de umbrele istoriei îmbibate de marxism şi o ieşire personală autentică, originală înspre o supravieţuire libertină sau livrescă în lumesc şi mundan. Ovidiu Pecican e o emblemă a istoriografiei româneşti şi un prozator talentat cu succes la public.

Ionuţ Ţene