Nu are rost ca cei care promovează autonomia Transilvaniei să se ascundă mai departe pe după deget, iar mai nou au conştientizat şi ei această stare de fapt, iar astăzi se vorbeşte deschis nu doar de autonomia Transilvaniei, ci şi despre autonomia aşa-zisului „ţinut secuiesc”, lucruri care încalcă grav Constituţia României, pentru care s-a vărsat atâta jertfă.

Transilvăniştii s-au coalizat chiar în spatele unor asociaţii cu statut aprobat de judecători deşi oricine a încercat să constituie chiar şi o asociaţie strict culturală ştie cât de greoi este acest proces, d-apoi să înfiinţezi o asociaţie pentru autonomie!

Astfel, în spatele unor asociaţii precum Liga Transilvania Democrată şi a unor persoane precum Sabin Gherman (amendat pentru discriminare faţă de români!) se promovează faptul că locuitorii din Transilvania ar fi mai buni decât orice alţi români tocmai pentru că trăiesc în pace alături de unguri şi germani.

Despre Sabin Gherman s-au scris destule, însă despre noua Ligă Transilvania Democrată s-a scris doar că a depus la Prefectura Cluj 10.000 de semnături pentru autonomia Transilvaniei (petiţie semnată chiar şi de oameni din afara Transilvaniei şi chiar din afara României). Însă următorul paragraf din programul asociaţiei trădează totul: „Până în 1918, românii şi saşii, în mod firesc, au fost cei care insistau mai mult pe această identitate în cadrul Regatului maghiar. După 1918, această identitate de transilvănean a fost preluată mai ales de intelectualitatea maghiară, aflată în căutarea unor repere stabilizatoare după drama Trianonului”. Adică îşi trădează clar atât originile acestei politici destabilizatoare pentru români: intelectualitatea maghiară, cât şi doctrina: Trianonul, prin care Transilvania a revenit României, după dorinţa exprimată în mod unanim de către întreg neamul românesc, a fost o… dramă.

„Transilvanismul nu este o noţiune expansivă, cuceritoare, cum de multe ori încearcă presa naţionalistă să dea de înţeles”, se mai arată în programul Ligii, promovat pe reţelele de socializare. Clarificăm aici: presa românească nu a spus niciodată că transilvănismul este o noţiune expansivă pentru locuitorii Transilvaniei, ci dimpotrivă, că aceştia vor fi desprinşi de la rădăcină şi dominaţi de interese externe.

„Principalul scop al transilvanismului şi implicit al Ligii, este cel de a păstra, atât cât a mai rămas din identitatea noastră, legitimată în mod evident de multiculturalismul local, religii, tradiţii, istorie şi geografie regională foarte diferite de restul ţării. Ceea ce promovăm noi poate avea o perspectivă asemănătoare şi pentru alte regiuni din România respectiv Banat, Oltenia, Dobrogea, Bucovina şi de ce nu chiar Moldova şi Muntenia”. Oare de ce acest proiect sună deosebit de familiar cu cel al Partidului Popularilor Maghiari din Transilvania, care doresc şi autonomia „ţinutului secuiesc”, oare şi ei doresc binele românilor prin această propunere? Desigur, ar răspunde PPMT în cel mai democratic mod cu putinţă.

Care dintre românii din aceste regiuni se simt ameninţaţi de neamul de care aparţin, care dintre români se simte astăzi pe cale de dispariţie în interiorul graniţelor României? Desigur, menţionăm distinct românii abuzaţi în Harghita şi Covasna – unde etnicii unguri sunt majoritari -, care ar putea fi la rândul lor ocrotiţi mai bine printr-o politică sănătoasă a Guvernului… dar oare la guvernare cine se află de zeci de ani, nu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România?

Pentru acei nostalgici transilvănişti, care spun că românilor le prieşte să fie izolaţi în Transilvania multietnică, şi pentru cei care cred că ar fi mai bine ca Transilvania să fie ruptă de la rădăcina neamului românesc, pentru care şi-au dat viaţa atâţia, le reamintim cum era traiul românilor în Transilvania „utopică”:

Doar o zi de dezbatere dietală în Budaptesta. Anul 1914. Vorbeşte în numele românilor Alexandru Vaida Voievod:

nu exista natiune romana