Persoanele vegetariene sunt mai puţin sănătoase în comparaţie cu cele care consumă carne, în ciuda faptului că beau mai puţin alcool, fumează mai puţin şi sunt mai active din punct de vedere fizic decât semenii lor „carnivori”, potrivit unui studiu controversat.

Autorii acestui studiu, realizat la Medizinische Universität Graz din Austria, au descoperit că dieta vegetariană, caracterizată printr-un consum scăzut de grăsimi saturate şi colesterol şi unul ridicat de fructe, legume şi produse din cereale integrale, pare să prezinte riscuri crescute de favorizare a apariţiei cancerului, alergiilor şi tulburărilor mintale, precum depresie şi anxietate, scrie independent.co.uk.

„Studiul nostru a arătat că adulţii austrieci care adoptă o dietă vegetariană sunt mai puţin sănătoşi (prezintă riscuri de cancer, alergii şi tulburări mintale), au o calitate a vieţii mai scăzută şi, de asemenea, necesită mai multe tratamente medicale”, au declarat autorii studiului.

Autorii au ţinut, totodată, să îşi apere studiul în faţa acuzaţiilor potrivit cărora cercetarea lor ar reprezenta de fapt o reclamă pentru industria cărnii.

Epidemiologul Nathalie Burkert, coordonatoarea analizei, a declarat pentru The Austrian Times: „Ne-am distanţat deja de această acuzaţie pe care o considerăm o interpretare incorectă a datelor noastre. Noi am descoperit că vegetarienii suferă mai mult din cauza anumitor boli precum astm, cancer şi tulburări mintale decât persoanele care mănâncă şi carne, dar noi nu putem să spunem care este cauza şi care este efectul. Vor trebui făcute mai multe alte studii înainte de a găsi un răspuns la această întrebare”.

Sursa:Mediafax