Aviaţia militară de vânătoare a României este ca şi inexistentă, aparatele MIG 21 fiind depăşite tehnic şi moral. În locul unui program de înzestrare adecvat, SUA au convins clasa politică românească să cumpere avioane învechite F-16, la mâna a doua. Pentru a familiariza piloţii români cu aparatele americane, vor avea loc diverse contacte bilaterale, un exemplu în acest sens fiind şi exerciţiul militar “Dacian Viper 2014″ de la Câmpia Turzii, programat pentru 10-17 aprilie.

Conform Ambasadei SUA la Bucureşti, şase avioane F-16 ale Escadrilei 31 Vânătoare de la Baza Aeriană Aviano, din Italia, vor participa la acest exerciţiu. “Exerciţiul a fost planificat anterior evenimentelor actuale din Ucraina”, precizează misiunea diplomatică americană prin intermediul unui comunicat de presă preluat de Mediafax. Scopul exerciţiului ar fi “creşterea interoperabilităţii şi a nivelului de pregătire pentru operaţiuni aeriene combinate, inclusiv aer-aer, aer-sol şi pregătire pentru controlori de trafic aerian pentru operaţiuni tactice întrunite”.

Ministerul Apărării Naţionale a confirmat informaţia şi susţine că “peste 200 de militari români, piloţi şi personal tehnic, cu aeronave MiG-21 LanceR de la Baza 71 Aeriană şi aproximativ 250 de militari ai Forţelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, cu aeronave F-16, participă la exerciţiul bilateral româno-american”. În comunicatul MApN se precizează că exerciţiul are ca obiectiv principal “ridicarea nivelului de pregătire prin instruirea într-un mediu multinaţional, dezvoltarea cooperării şi îmbunătăţirea interoperabilităţii dintre armatele unor ţări membre ale NATO, precum şi exersarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor în comun cu partenerul american”.

“Dacian Viper”, care este la a patra ediţie, s-a mai desfăşurat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii în anii 2006, 2008 şi 2012, având ca principal obiectiv antrenamentul în comun al piloţilor, personalului tehnic, controlorilor de trafic aerian şi ofiţerilor de stat major în condiţii reale, pentru planificarea şi executarea unor misiuni de zbor în formaţii mixte, dar şi cu echipaje mixte româno-americane.

Duminică, ministrul român al Apărării, Mircea Duşă, declara că mai multe avioane americane F-16 vor veni săptămâna viitoare în România pentru a participa la exerciţii în spaţiul aerian românesc şi vor rămâne o perioadă destul de lungă. Exerciţiul “Dacian Viper” este la a IV-a ediţie.

MIG-F16

Producătorii F16 despre propriile avioane: sunt nişte vechituri scumpe!

Constrânşi să argumenteze în favoarea producţiei avioanelor de luptă F-35, americanii de la Lockheed Martin au făcut o gafă monumentală, admiţând în urmă cu 3 ani că avioanele pe care României va trebui să le cumpere sunt, practic, nişte vechituri scumpe.

„Programul F-35 a fost gândit acum 20 de ani, pentru a înlocui avioanele de luptă F-16. Acestea sunt acum îmbătrânite, vor deveni rapid depăşite, iar întreţinerea lor este prea scumpă”, declara la vremea respectivă Sam Grizzle, purtătorul de cuvânt Lockheed Martin, citat de Jurnalul Naţional.
Avioanele de vânătoare F 16 au fost proiectate în anii ’70 şi au fost introduse în dotarea armatei americane în 1978. De-a lungul timpului au fost produse peste 4.000 de unităţi, avionul aflându-se în dotarea mai multor state, precum Belgia, Chile, Danemarca, Egipt, Grecia, Iordania, Israel, Italia, Olanda, Norvegia, China, Tailanda, Turcia sau Venezuela.

La presiunea SUA, România va cumpăra avioane F16 “second hand” din Portugalia, pentru suma de circa 630 de milioane de euro, deşi a primit oferte atractive de la compania suedeză SAAB, care propunea aparatele JAS 39 Gripen şi Uniunea Europeană, cu modelul Eurofighter Typhoon.

“În situația economică dificilă în care se află România, pentru o sumă similară celei pe care România intenționează să o cheltuiască pe 24 de avioane F-16 uzate, Eurofighter ar fi putut oferi un pachet financiar cuprinzător și nu doar ar fi furnizat Forțelor Aeriene Române un aparat de zbor mult mai eficient și mult mai performant decât F-16, dar ar fi oferit și un offset substanțial industriei române, asigurând astfel locuri de muncă pe termen lung pentru sute de tehnicieni și specialiști, și oferind în același timp industriei locale posibilitatea de a-și extinde expertiza tehnologică datorită unui program precum Eurofighter, de cea mai nouă generație din Europa”, susţinea Eurofighter într-un comunicat de presă din 2010, după ce Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis să se plieze cerinţelor SUA.

Sursa: FrontPress.ro