Asociația Vechiul Cluj, care își propune să readucă în memoria clujenilor, istoria, personalităţile şi frumuseţea vechiului Cluj, deschide o serie de discuții în locuri publice, întâlniri cu personalități clujene care pot aduce informații istorice mai puțín cunoscute despre orașul în care aceștia locuiesc. Aceste întâlniri nu se vor desfășura sub forma unor de conferințe, ele se doresc a fi discuții libere cu publicul interesat.

Invitații de onoare ai primului eveniment din seria anunțată de Asociația Vechiul Cluj, intitulat ,,Povești despre Cluj – Clujul medieval”, desfășurat în 1 Aprilie, au fost: istoricul Tudor Sălăgean-dir. Muzeului Etnografic al Transilvaniei, scriitorul Lukács József și istoricul Vasile Lechințan.

Istoricul Tudor Sălăgean a vorbit despre câțiva oameni importanți ai Clujului, care au avut un rol esențial în destinul orașului comoară: regi, principi, generali, nu neapărat foarte cunoscuți dar care și-au lăsat o amprentă puternică asupra istoriei Clujului (ex. Ștefan al V-lea).

Istoricul Vasile Lechințan, ale cărui contribuţii importante în istoriografia românească sunt recunoscute atât la nivel național cât și la nivel internațional, a ales să prezinte povestea Pieței Clujului, a Pieței Unirii de astăzi, unul din cele mai fascinante puncte ale vieții sociale și economice ale sec. XVI—XVII.

Scriitorul József Lukács a completat seria poveștilor, cu informațiile despre localitățile limitrofe Clujului medieval, de la care astăzi s-au mai păstrat doar unele nume de porțiuni din hotarul orașului medieval (ex. Lomb, Sfântu Petru).

Asociația Vechiul Cluj își propune să continue și în perioada următoare acest gen de conferințe, cu teme cel puțin la fel de interesante.

Sursa: Radio Cluj