Prorectorul şi doi prodecani maghiari de la Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş au demisionat în semn de protest după ce discuţiile din Senatul Universităţii privind înfiinţarea sectiei de predare în limba maghiară au eşuat.

Prorectorul Szilagyi Tibor de la UMF Târgu-Mureş şi doi prodecani, Frigy Attila şi Sipos Emese, şi-au depus, vineri, demisiile din aceste funcţii.

„Ne-am înregistrat la registratura universităţii demisiile din funcţiile de prorector, respectiv prodecan. S-a mai înregistrat o declaraţie potrivit căreia colegii maghiari nu se vor prezenta la şedinţele Senatului UMF, ale Consiliilor Profesorale şi Consiliilor Departamentelor unde sunt membri. Considerăm că Senatul UMF Târgu-Mureş nu respectă prevederile Legii educaţiei 1/2011, referitoare la învăţământul în limba minorităţilor naţionale”, a declarat Szilagy pentru presa locală.

Acesta a precizat că discuţiile cu conducerea UMF s-ar putea relua doar dacă se revine asupra unor „probleme esenţiale” legate de linia de studiu în limba maghiară.

Potrivit lui Szilagy, cadrelor didactice maghiare doresc şi introducerea limbii maghiare la lucrările practice, pe lângă limba română, „deci nu exclusiv în maghiară”, şi grupe de studenţi alocate distinct pentru linia maghiară.

În 2012, hotărârea prin care Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu înfiinţa sectia maghiară a fost unul din principalele motive de răsturnare a guvernului PDL – UDMR. Ulterior, hotărârea de guvern a fost anulată de Curtea de Apel Târgu Mureş. Linia maghiară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie a revenit în actualitate, odată cu semnarea protocolului dintre premierul Victor Ponta şi UDMR, prin care formaţiunea etnică a intrat la guvernare, la începutul lunii martie.

Sursa: EVZ