Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează marți, 8 aprilie 2014, orele 18:00, în aula „Ferdinand” a Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, stada Napoca nr. 11, proiecţia scurtmetrajului Tuns, ras și frezat, în cadrul caravanei cinematografice Cinecomunism.

Proiectul Cinecomunism cuprinde o serie de evenimente organizate de IICCMER în cadrul cărora sunt prezentate filme documentare care tratează problematica regimului comunist, precum şi principalele producţii cinematografice care vizează acestă perioadă, cu scopul înţelegerii şi analizei acestui domeniu artistic considerat prioritar de propaganda oficială. Proiecţiile de film sunt urmate de discuţii care decriptează mesajele politice subsumate textului vizual. Proiectul este gândit ca un festival itinerant şi se adresează unor categorii cât mai diverse de public.

În cadrul evenimentului de la Cluj-Napoca va fi proiectat scurtmetrajul Tuns, ras și frezat, regizat de Bogdan Mureșanu, apărut în 2012. Prezentând întâlnirea dintre un fost torționar și una dintre victimele sale, producția cinematografică a impresionat, primind premiul publicului pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune în cadrul Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul desfăşurat în perioada 9-18 august 2013.

Proiecția va fi urmată de o dezbatere, moderată de reprezentanții Institutului, în care vor participa atât profesori universitari, scriitori, artiști, persoane publice, cât și tineri studenți sau elevi și alte persoane interesate de studiul comunismului. Tema generală a dezbaterii se va concentra în jurul conceptului de dreptate. Este vorba despre acea dreptate pe care astăzi statul român este obligat să o înfăptuiască în ceea ce îi privește pe angajații din sistemul concentraționar comunist care au comis abuzuri. Vom încerca să surprindem perspectivele diferite ale victimelor regimului comunist, cercetătorilor în domeniu și, nu în ultimul rând, vom pune accent pe felul în care tinerii de astăzi văd reconcilierea cu trecutul istoric.

Evenimentul va avea loc începând cu orele 18:00, în aula „Ferdinand” a Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul Universităţii „Babeș-Bolyai” din Cluj. Vor lua cuvântul Radu Preda, Președinte Executiv IICCMER, Grigore Pepene, fost deținut politic.