În actualul ritm de producţie, de circa 10 miliarde de metri cubi pe an, şi în absenţa unor descoperiri majore, România riscă să rămână fără gaze în circa 10 ani
Consumul de gaze naturale a scăzut anul trecut cu 8%, nivelul atins fiind chiar mai redus decât cel din 2009, cel mai dificil an de criză pentru economia locală, şi cu aproape 20% mai mic decât cel din 2008, devenit un punct de referinţă pentru mediul de business din România. Factura pentru gazele importate s-a redus la jumătate anul trecut faţă de 2012, până la 756 de milioane de dolari, în timp ce industria a ars cu 15% mai puţine gaze faţă de anul anterior, arată raportul anual pe 2013 întocmit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Consumul de gaze naturale a ajuns anul trecut la 12,5 miliarde de metri cubi, importurile având o pondere de numai 15%, cel mai scăzut nivel din 2003 încoace. Consumul de anul trecut este chiar mai scăzut decât cel din 2009, când România a avut nevoie de 13,2 miliarde de metri cubi de gaze, şi este cu 8% mai scăzut decât în 2012.
Principalul factor care a generat această evoluţie a fost cererea mai mică din zona industrială. Datele ANRE arată că sectorul industriei chimice, cel al producţiei de energie, dar şi ceilalţi consumatori industriali au ars anul trecut circa 8 miliarde de metri cubi, cu 15% mai puţin decât în 2012 şi în scădere cu 30% fată de 2008, anul de graţie al economiei româneşti.
NapocaNews
One Response to “România aproape nu mai are nevoie de gaze ruseşti când industria consumă cu 30% mai puţin decât în 2008”
cand importa 30 la suta din necesarul de gaze naturale-in timpul cand romania era o tara normala din punct de vedere economic,ante 89-se producea in romania {ingraseminte chimice,medicamente,fire si fibre sintetice,detergenti,industria siderurgica era printre cele mai dezvoltate,,petrochimia,industria cimentului,industria metalelor neferoase,tot ce era necesar pentru o tara ca sa aiba demnitate si bunastare pentru popor-acum cu necesarul de gaze naturale ii o mare gogorita .cred ca acum se consuma cat se producea biogaz la marile ferme zootehnice din perioada mult hulita de clantaii internationalisti-mai sunt cateva caocii care mai folosesc din comoditate gaze naturale obtinute prin fracturare.