Politia italiana a arestat miercuri 24 de separatisti, intre care si un fost parlamentar, sub acuzatia ca acestia urmau sa faca uz de armament pentru a determina secesiunea orasului Venetia de restul Italiei.

Grupul transformase un buldozer intr-un tanc cu un tun improvizat si intentiona sa il foloseasca intr-un asalt asupra Pietei San Marco din Venetia, potrivit Reuters, citat de Sydney Morning Herald.

Planul lor amintea de o tentativa asemanatoare din 1997 a unui alt grup separatist, cand mai multe persoane au ocupat faimosul turn cu clopot al orasului si au proclamat reinfiintarea Republicii Venetia, o entitate care a existat in Evul Mediu pana in 1797, cand armatele Frantei, sub conducerea lui Napoleon Bonaparte, au ocupat-o. Separatistii au fost atunci arestati in cateva ore.

Referendumul pentru independenta din Venetia a trecut neobservat pe langa cel din Crimeea

Cele 24 de persoane au fost arestate sub suspiciunea de terorism, atac la ordinea democratica, producere si posesie de armament de razboi. Alte 27 de persoane sunt investigate in libertate, potrivit politiei italiene.

Printre cei arestati se afla si Franco Rochetta, fost parlamentar italian si un promotor al independentei Venetiei, care a fost si unul dintre organizatorii asa zisului referendum din martie, care a captat atentia opiniei publice internationale pentru ca a avut loc in acelasi timp cu anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia.

Referendumul a avut loc online iar rezultatul a aratat ca 89% dintre cei care au participat au votat pentru secesiunea regiunii Veneto de Italia.

Arestarile de miercuri coincid cu votarea unei hotarari a Parlamentului italian care urmeaza sa scoata imigratia clandestina de sub incidenta legii penale. Masura a scandalizat partidul Liga Nordului, care fusese la baza unei inaspriri a legislatiei anti-imigratie in 2009.

Liga Nordului, care promoveaza de multa vreme autonomia regiunilor bogate din nordul Italiei, a facut public faptul ca va organiza un miting in Verona, duminica, pentru a protesta fata de arestati si fata de relaxarea legislatiei privind imigratia.

Rochetta a fost membru fondator al Ligii Nordului, care acum detine 4% din locurile din Parlamentul italian, dar ulterior a parasit acest partid.

Sursa: Ziare.com