Serviciul RoboBraille, care face accesibilă informaţia de pe internet pentru persoanele cu deficienţe de vedere, a fost lansat miercuri în România, la Liceul pentru Deficienţi de Vedere din Cluj.

RoboBraille a fost inventat în Danemarca, în anul 2004, şi de atunci utilizarea lui s-a extins în toată Europa. Sistemul e dezvoltat de Synscenter Refsnaes (Centrul Naţional Danez pentru Copii cu deficienţe de vedere şi tineret) şi ApS Sensus. Punerea lui în practică în România a fost realizată în parteneriat cu Departamentul de Psihopedagogie Specială din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” şi cu Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj.

Inventatorul principal al sistemului, informaticianul Lars Christensen, a explicat la lansarea RoboBraille care sunt mediile alternative în care sistemul transformă informaţia de pe internet: texte tipărite la imprimantă Braille, fişiere audio, cărţi electronice; sistemul poate converti, de asemenea, documente altfel inaccesibile, cum ar fi fotografiile. Scopul principal e să sprijinim incluziunea socială, accesibilitatea şi autonomia persoanelor cu dizabilităţi, spune Lars Christensen.

Lars Christensen:

“Dorim să îmbunătăţim oportunităţile de educţie ale peroanelor cu nevoi speciale. Şi aceasta înseamnă că dacă ai deficienţe de vedere, de învăţare, de citire, dacă eşti dislexic si aşa mai departe, vrem să îţi îmbunătăţim condiţiile de studiu. Poate fi în contextul unei şcoli speciale, într-o şcoală de masă, sau mai târziu, când intri pe piaţa muncii şi trebuie să funcţionezi într-un loc de muncă obişnuit. Acestea sunt motivele principale pentru care ai putea folosi RoboBraille: să ai documentele de care ai nevoie într-un format util, astfel încât sa îţi poţi completa studiile la fel ca oricine şi să poţi funcţiona apoi la un loc de muncă.”

Sistemul RoboBraille e disponibil, în mod gratuit pentru orice utilizator, începând cu persoanele cu deficienţe de vedere şi pâna la studenţii străini, sau persoanele care învaţă o limbă străină.

Adresa la care poate fi folosit e www.robobraille.org.