Spectacolul de teatru „Bacantele”, după opera lui Euripide, în regia lui Mihai Măniuţiu, va fi prezentat vineri, de la ora 19.00, la Lisabona, informează Institutul Cultural Român (ICR).

„Bacantele” a avut premiera în anul 2003, la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, devenind unul dintre cele mai apreciate spectacole din istoria teatrului târgoviştean, cât şi din cariera regizorului Mihai Măniuţiu.

„Bacantele” a fost premiat la diverse festivaluri, precum Festivalul Internaţional de Teatru MOT din Macedonia (2005), Festivalul Internaţional de Teatru Marea Neagră din Trabzon, Turcia (2006) şi Festivalul Internaţional de Teatru Alternativ din Muntenegru (2006). În România, impactul spectacolului la public este în continuare, la 11 ani de la premieră, atât de puternic, încât sala Teatrului „Tony Bulandra” este plină la fiecare reprezentaţie.

Regizor de teatru şi profesor onorific al Departamentului de teatru al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Mihai Măniuţiu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti în 1978 (clasa Cătălina Buzoianu). De atunci lucrează în teatre importante din România şi din străinătate (Marea Britanie, Belgia etc.), creaţiile sale primind în numeroase rânduri premii naţionale pentru cea mai bună regie, originalitate, dar şi cel mai bun spectacol al anului.

A realizat peste cincizeci de spectacole, multe dintre ele premiate, printre care: „Oedip salvat”, de Radu Stanca, „Cu uşile închise”, de Jean-Paul Sartre, „Afară în faţa uşii”, de Wolfgang Borchert, „Antigona”, de Sofocle, „Lecţia”, de Eugen Ionescu, „Săptămâna luminată”, de Mihail Săulescu, „Caligula”, de Albert Camus, „Richard al III-lea” (nominalizat pentru cel mai bun spectacol în turneu în Marea Britanie, în 1994), „Richard II”, de W. Shakespeare, „Exact în acelaşi timp”, de Gellu Naum, „Experimentul Iov”, după Cartea lui Iov, „Tragica istorie a doctorului Faust”, după Christopher Marlowe, „Alcesta”, de Euripide, „16 lecţii despre dezastrele amorului carnal”, după „Cântarea cântărilor”, „Bacantele”, de Euripide, „Electra”, după Eschil şi Euripide. Spectacolele sale au fost în turnee naţionale şi internaţionale în Marea Britanie, Belgia, Franţa, Canada, Egipt, Austria, Ungaria, Finlanda, fosta Iugoslavie şi Brazilia.

Sursa: Mediafax