Statele Unite au introdus, vineri, sancţiuni împotriva a şapte lideri şi a unui grup petrolier din Crimeea, suspectaţi că ar ameninţa „pacea şi stabilitatea Ucrainei”, a anunţat Departamentul Trezoreriei americane într-un comunicat.

Putin, surprins că SUA au reacţionat la scrisoarea trimisă liderilor europeni: „Toată lumea ştie că prietenii noştri americani trag cu urechea, dar aşa ceva este depravant” 19:29

„Crimeea este un teritoriu ocupat. Vom continua să impunem sancţiuni celor care continuă să ameninţe integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei”, a declarat subsecretarul Trezoreriei SUA însărcinat cu lupta împotriva terorismului şi cu informaţiile economice, David Cohen.

Potrivit site-ului Trezoreriei, printre oficialii vizaţi de aceste sancţiuni se numără Rustam Temirgaliev, vicepremierul care a facilitat organizarea referendumului în Crimeea, fostul vicepreşedinte al Parlamentului ucrainean Serghei Ţekov, precum şi primarul Sevastopolului, Aleksei Cialîi.

Totodată, Trezoreria menţionează că grupul de petrol şi gaze Cernomorneftegaz a fost sancţionat pentru „deturnarea activelor de stat ale Ucrainei”.
„Aceşti indivizi şi această companie au fost sancţionaţi pentru implicare în acţiuni de subminare a procesului democratic din Ucraina, acţiuni care pun în pericol pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea sau integritatea teritorială a Ucrainei”, adaugă Trezoreria americană.

Sancţiunile adoptate vineri se referă la îngheţarea activelor celor şapte „lideri separatişti” şi a companiei Cernomorneftegaz. De asemenea, companiilor americane le-a fost interzisă orice operaţiune financiară care implică aceste persoane.

 

Sursa: Mediafax