Ocuparea sediului administratiei regionale si a procuraturii din Luhansk, oras aflat la doar 25 de kilometri de granita cu Rusia, vine pe fondul afirmatiilor lui John Kerry ca serviciile secrete americane au interceptat agenti rusi care primesc ordine de la Moscova, arata The Telegraph.

„Stim exact cine da acele ordine, stim de unde vin”, a spus Kerry intr-o intalnire privata ale carei detalii au iesit la iveala in cursul zilei de marti. „Serviciile noastre de informatii au interceptat si inregistrat agenti operativi rusi care primesc ordine de la Moscova si toata lumea poate deosebi diferenta de accent, dialect, limbaj”, a spus Kerry.

Ocuparea cladirilor din Luhansk, care se afla la aproximativ 100 de kilometri est de Donetk, sugereaza ca separatistii continua schema ocuparilor care s-au raspandit de-a lungul estului Ucrainei in ultima luna.

Militantii inarmati prorusi detineau controlul asupra cladirii serviciilor de securitate din Luhansk de la inceputul lunii aprilie, dar ocuparea sediilor politiei si cladirilor guvernamentale se concentrase pana acum numai in regiunea Donetk.

Unul dintre liderii rebeliunii din estul Ucrainei, despre care Bruxelles-ul afirma ca este agent al GRU, serviciul de informatii al armatei rusesti, se afla pe lista cu cele 15 persoane impotriva carora Uniunea Europeana a dictat sanctiuni.

Inregistrarea conversatiei lui John Kerry arata preocuparea americanilor fata de operatiunile conduse de GRU in estul Ucrainei.

„Nu este un accident faptul ca ai niste oameni pe care i-ai vazut actionand in Crimeea, Georgia si acum in estul Ucrainei”, a spus Kerry. „Asta insulta inteligenta tuturor, ca sa nu mai zic de notiunile noastre de buna purtare in secolul 21. Este banditism, este banditism de stat”, a spus Secretarul american de Stat.

Sanctiunile UE il vizeaza pe Dmitri Sergun, seful GRU, pe care UE il face „responsabil pentru activitatile ofiterilor GRU in estul Ucrainei”. De asemenea este vizat si Igor Strelkov, comandantul „militiilor populare” care au ocupat orasul Slaviansk, si alti 5 lideri rebeli printre care se afla si premierul asa numitei Republici Populare a Donetk-ului.

Viaceslav Ponomarev, autodeclaratul „primar al poporului” din Slaviask, a declarat ca militia aflata sub comanda sa si a lui Strelkov este formata mai ales din voluntari din Ucraina.

Cu toate acestea, cativa militari au spus jurnalistilor ca sunt cetateni rusi, desi au insistat ca sunt cazaci sau voluntari neplatiti care nu au nicio legatura cu armata rusa.

Sursa: Ziare.com