Ieri, Senatul a adoptat cu 87 voturi din 87 de senatori prezenţi, proiectul de lege pentru modificarea OUG 31/2002, iniţiat de Crin Antonescu, în vederea includerii pe lista categoriilor incriminate penal a manifestărilor şi organizaţiilor cu caracter legionar.

După părăsirea sălii de către grupul PNL, ca urmare a unor dispute cu majoritatea guvernamentală, cei rămaşi în sală au trecut la votarea acestui proiect de lege. Trei minute, atât a durat dezbaterea pe marginea proiectului. De fapt, nu a avut loc nici o dezbatere, deoarece în trei minute nu s-au putut decât enunţa titlul şi avizele primite până acum de la comisiile permanente şi Guvern.

Ciudată apare însă întorsătura pe care au luat-o lucrurile în Comisia juridică a Senatului, care deşi emisese un raport negativ la sfârşitul lunii februarie, în urmă cu 2 zile, pe 7.02.2014, a emis un alt raport, de astă dată de admitere a proiectului.

Contactată telefonic, reprezentanta Comisiei juridice a Senatului, d-na Raluca Marinescu, a evitat să ofere relaţii suplimentare în legătură cu această inexplicabilă inconsecvenţă, trimiţându-ne la raportul postat pe site-ul oficial al Senatului, unde vechiul raport de respingere a fost înlocuit.

În condiţiile în care senatorii nu au avut la dispoziţie nici măcar o zi pentru studierea noului raport de admitere al Comisiei juridice, este greu de crezut că aceştia au votat în cunoştinţă de cauză.

Contactat de redactorul nostru, dl Florin Dobrescu, preşedintele executiv al Partidului “Totul pentru Ţară”, a declarat:

“Este un caz tipic de manevră ocultă, de exercitare a unor influenţe, la nivelul deciziilor parlamentului. Nimic nu poate explica raţional întoarcerea la 180 de grade a Comisiei juridice, la o lună după ce se pronunţase pentru respingerea acestui proiect de lege. Va trebui să se dea o explicaţie în acest sens şi noi suntem decişi să mergem până-n pânzele albe cu solicitarea acestor explicaţii.

Convingerile, credinţele personale nu pot constitui culpă penală într-un stat democratic. Sunt şi rămân legionar. Asta e declaraţia mea acum, şi asta va fi şi dacă legea va intra în vigoare.

Nu avem încă toate informaţiile necesare, dar în câteva zile ne vom pronunţa mai exact. Mi se pare însă aberant că proiectul a fost votat ca într-o turmă de vite, fără nici o dezbatere, fără măcar ca senatorii prezenţi să ştie despre ce este vorba.

Dacă instituţiile statului român au ajuns în halul ăsta, atunci cred că legonarismul rămâne soluţia pentru salvarea morală a societăţii româneşti!”

Proiectul legii antilegionare urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care în acest caz este este cameră decizională.

A consemnat Alexandru Onofrei, redactor Buciumul.ro