Un bărbat alb, septuagenar, a ucis duminică trei persoane într-un centru comunitar şi un azil evreieşti din Kansas (centrul Statelor Unite), înainte de a fi reţinut de poliţie.

Şeful poliţiei din Overland Park, un orăşel situat în apropiere de Kansas City, a refuzat să califice în acest stadiu drept antisemite faptele bărbatului, argumentând în cadrul unei conferinţe de presă că este „prea devreme în anchetă”.

Martori oculari citaţi de presa americană au declarat că l-au auzit pe bărbat strigând „Heil Hitler” în timpul arestării, care a avut loc fără violenţe.

Şeful poliţiei, John Douglass, a refuzat să confirme această informaţie.

„În mod evident, cu un astfel de act de violenţă în două centre evreieşti, apare întrebarea” cu privire la caracterul antisemit al atacului, care este o axă a anchetei, a declarat el.

Suspectul a făcut „mai multe declaraţii” în maşina poliţiei care îl ducea la comisariat, a adăugat el, fără a preciza însă conţinutul acestora.

Preşedintele Barack Obama a condamnat acest atac pe care îl consideră „oribil” şi a prezentat condoleanţe familiilor victimelor.

Faptele au avut loc în cursul după-amiezii, iar primele apeluri la serviciile de urgenţă au fost înregistrate la ora locală 13.03 (21.03 ora României), când suspectul a deschis focul asupra Centrului comunitar evreiesc din Kansas City, provocând moartea a două persoane, între care un adolescent.

Potrivit rabinului Herbet Mandl, bărbatul şi-a întrebat victimele dacă sunt evrei înainte de a deschide focul asupra lor.

Sursa: Mediafax