Primarul orasului ucrainean estic Ghenadi Kernes a fost impuscat in spate de atacatori neidentificati. Potrivit Russia Today, Kernes a fost impuscat in timp ce facea jogging, luni dimineata.

In jurul orei locale 11:30, Kernes a fost transportat la spital, unde medicii se lupta sa-i salveze viata.

Incidentul vine la o zi dupa ce ultra-nationalistii s-au ciocnit cu protestatarii anti-guvern, incident in urma caruia 14 persoane au fost ranite.

Ghenadi Kernes era cunoscut drept unul din apropiatii fostului presedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, care a fugit in februarie in Rusia, la presiunea protestelor de strada.

Presedintele interimar al Ucrainei, Oleksander Turcinov, a anuntat inceperea unei operatiuni militare in nordul regiunii Donetk, unde au loc manifestatii pro-ruse.

Ucrainenii sustin ca miscarile din Luhansk, Donetk si Harkov sunt orchestrate de Moscova pentru a sparge tara.

La Donetk, legislatorii au proclamat Republica Populara Donetk, au programat un referendum pentru alipirea la Rusia la 11 mai si au cerut presedintelui Vladimir Putin sa trimita pacificatori.

Noul val de revolte survine la cateva saptamani dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea, dupa inlaturarea de la putere a presedintelui pro-rus Viktor Ianukovici. Moscova are cel putin 40.000 de soldati la granita Ucrainei.

NapocaNews