Manifestanţii care ocupă de duminică sediul administraţiei locale din Doneţk, în estul Ucrainei, au proclamat luni o „republică suverană”, a declarat unul dintre reprezentanţii lor, relatează AFP.

Jurnaliştii nu au primit autorizaţia de a intra în clădire, dar reprezentantul lor a anunţat informaţia în faţa uşilor. O înregistrare video postată pe Internet şi prezentată ca fiind o reuniune organizată de manifestanţi prezintă un bărbat care afirmă: „Proclam crearea unui stat suveran al republicii populare Doneţk”.

Protestatarii pro-ruși care au ocupat sediile instituțiilor administrative din Donețk au proclamat independența acestei regiuni față de Ucraina. Vicepremierul de la Kiev Vitali Yarema a fost trimis pentru a discuta cu protestatarii de la Donețk, în timp ce ministrul de Interne, Arsen Avakov, s-a deplasat la Harkov, unde au loc mișcări similare.

După declararea independenței, protestatarii din ”Republica Populară Donețk” au cerut președintelui Vladimir Putin să trimită trupe ruse pentru a menține stabilitatea.

Protestatarii anti-Kiev au dat jos steagul Ucrainei și au arborat drapelul Rusiei pe clădirile administrative.

Cel care a făcut publică decizia proclamării independenţei a spus că din acest moment a fost creată Republica Independentă Donețk. „De acum înainte, regiunea Donețk este o republică independentă!”, a afirmat acesta, în aplauzele mulțimii, care a scandat „Rusia! Rusia!”.

Mai târziu, „Consiliul popular” a mai adoptat o decizie — aderarea republicii nou create la Rusia. La auzul acestei informații, manifestanții au început să strige: „Putin, ajută-ne!”.

Potrivit Unian, separatiștii voiau ca aceste decizii să fi fost adoptate într-o sesiune legitimă a Consiliului regional, dar, întrucât deputații nu au venit, ei au fost lipsiți de mandate de către manifestanți și, în locul acestuia, separatiștii au format un „Consiliu popular”.

Situaţia este tensionată nu numai în Donețk. Dorinţa de a repeta scenariul Crimeii se manifestă și în orașele estice Lugansk și Harkov, unde au loc manifestații în cadrul cărora se cere organizarea unor referendumuri similare celui din Crimeea.

În Donețk, liderii protestatarilor arată că un asemenea referendum va fi organizat pe 11 mai. Asemănările cu evenimentele din Crimeea sunt izbitoare la Donețk, cu agitatori care ocupă sediile administrației regionale și proclamă apoi că dețin controlul asupra întregii regiuni, pentru a organiza un referendum privind anexarea teritoriului de către Federația Rusă.

Guvernul de la Kiev a acuzat Rusia pentru tulburările din regiunile estice ale țării și a masat trupe de-a lungul graniței estice. Premierul interimar Arseni Iațeniuk și-a exprimat îngrijorarea că trupele ruse de la granița cu Ucraina sunt gata să invadeze regiunile în care acum protestatarii pro-ruși încearcă să proclame independența.

”Nu există indicii că Federația Rusă și-a retras trupele de la graniță, nu avem decât semnale că doresc doar să lase impresia că s-au retras. Trupele se află la 30 de km de frontierele Ucrainei. De aceea se poate spune că, practic, nu s-au retras”, a spus Iațeniuk.

”Cetățenii din Donețk, Lugansk și Harkov doresc să trăiască într-o țară unitară. Pentru aceasta am început procesul modificărilor constituționale, pentru a transfera atribuții către regiunile țării. Însă orice alt apel la federalizare este o tentativă de distrugere a statalității ucrainene”, a spus premierul de la Kiev.

NapocaNews