Un atac armat provocat de un membru al mişcării de extremă dreapta Pravîi Sektor s-a soldat cu trei răniţi, luni seară, în centrul Kievului şi a antrenat tensiuni între poliţie şi această grupare naţionalistă, a anunţat ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov.

Membri ai grupării paramilitare s-au retras, împreună cu autorul atacului armat, într-un hotel situat în apropiere. Forţele de ordine au înconjurat hotelul, iar atacatorul s-a predat după aproximativ o oră şi a fost plasat într-o celulă de izolare a serviciilor speciale (SBU).

„Hotelul este înconjurat de unităţile Ministerului de Interne. Nu prevedem vreun asalt. Reprezentanţii Pravîi Sektor trebuie să iasă din clădire în această dimineaţă, fără arme”, a anunţat Arsen Avakov pe pagina sa de Facebook.

Evenimentele au avut loc în faţa restaurantului Mafia, situat la o sută de metri de Piaţa Independenţei, epicentul mişcării de contestare.

„Potrivit relatărilor unor martori, focul a fost deschis de un anume Orest din cadrul Pravîi Sektor. Trei persoane sunt rănite, dintre care două grav”, a precizat ministrul ucrainean.

„Doi combatanţi ai forţei de autoapărare din Maidan şi vicepreşedintele administraţiei oraşului Kiev, Bogdan Dubas, se află printre răniţi”, a adăugat Avakov. El a precizat ulterior că atacatorul, un bărbat de 33 de ani, era beat în momentul deschiderii focului şi că persoana grav rănită grav face parte din cadrul Pravîi Sektor.

Mişcarea de extremă dreapta Pravîi Sektor a intrat deja în centrul unei polemici după ce Oleksandr Muziciko, supranumit Saşko Belîi (Saşko Albul), liderul Pravîi Sektor în Ucraina de Vest, a fost ucis pe 25 martie într-un schimb de focuri cu poliţişti care au venit să-l aresteze la Rivne. El era căutat pentru apartenenţă la un grup de crimă organizată.

De atunci, gruparea naţionalistă cere demisia lui Arsen Avakov.

NapocaNews