Fostul lider al protestatarilor care au manifestat în Piaţa Tiananmen în 1989 a afirmat, vineri, că ambasadorul Statelor Unite la acea vreme în China i-a mărturisit că Washingtonului „nu-i păsa” de manifestaţiile studenţeşti de la Beijing, relatează AFP.

Chai Ling, fostul lider al studenţilor care au coborât în stradă pentru a cere democraţie în China, a afirmat că avea speranţe că Statele Unite vor interveni împotriva autorităţilor chineze, care au lansat o reprimare sângeroasă în cursul nopţii de 3 spre 4 iunie 1989, soldată cu sute de victime la Beijing.

„Am stat în Piaţa Tiananmen până la 6 dimineaţa. Am sperat că americanii vor veni să ne ajute, însă America nu a mai venit”, a declarat Chai în cursul unei audieri în Congresul american, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la manifestaţiile din Piaţa Tiananmen.

Chai, care a fugit într-un container din China în Hong Kong, de unde a ajuns în Franţa, apoi în Statele Unite, a afirmat că a avut ocazia să discute cu ambasadorul american la acea vreme, James Lilley, după ce acesta din urmă îşi încheiase misiunea la Beijing.

„L-am întrebat: domnule, de ce? De ce America nu a venit? El mi-a răspuns, neoficial: nu-i păsa. Am rămas devastată, dar, cu regret, este adevărat”, a relatat Chai.

Ea a mai spus că s-a întâlnit şi cu vicepreşedintele Statelor Unite, Dan Quayle, care şi-a cerut scuze pentru lipsa de reacţie a ţării sale.Preşedintele american George H. W. Bush, fost ambasador la Beijing, a acţionat cu dublă măsură la acea vreme, impunând sancţiuni limitate împotriva Chinei pentru acţiunile de reprimare din Tiananmen şi trimiţând în secret oficiali americani pentru a-l reasigura pe liderul suprem Deng Xiaoping.

Sursa: Gandul.info