A 24-a ediţie a Festivalului Internaţional Lucian Blaga are loc la Cluj, în zilele de 22 şi 23 mai. Publicul e aşteptat să ia parte la activităţile programate la Muzeul de Artă şi la sediul Uniunii Scriitorilor – joi, şi la Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga”- vineri.

Joi, la ora 11.00, festivalul începe cu un recital de muzică şi poezie la Muzeul de Artă, la care vor lua parte în jur de 20 de poeţi veniţi din tot Ardealul.

Vernisajul Salonului de primavară al scriitorilor plasticieni de la ora 13.00, cu lucrări închinate lui Blaga, va fi urmat de un simpozion care va reuni în jurul mesei de la sediul Uniunii Scriitorilor invitaţi şi teme de interes. Vom avea ocazia să aflăm, de pildă, din prezentarea istoricului literar Mircea Popa, care e limba străină în care a fost tradus Lucian Blaga prima dată.

Vineri, în a doua zi, festivalul se mută la sediul Bibliotecii Judeţene “Octavian Goga”. Evenimentul-concurs “Clujul lui Blaga – Clujul nostru”, îi provoacă pe elevii liceelor clujene, pornind de la poemul blagian “Colţ medieval la Cluj: 1570”. El va fi urmat de alte concursuri, recitaluri de poezie şi teatru şi expoziţii realizate de elevi.
După cum explică Irina Petraş, preşedinta filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor, prin implicarea elevilor, Festivalul Blaga îşi indeplineşte o a doua menire: aceea de a asigura împrospătarea celor care participă la întreţinerea posterităţii lui Blaga la Cluj.

Mai multe despre programul Festivalului Internaţional Lucian Blaga puteţi afla la Radio Cluj marţi, 20 mai, după ora 21.00, în emisiunea Plus Cultura, şi pe site-ul Societăţii Culturale Lucian Blaga.

NapocaNews